Oxford-studie: Mindfulness hadde like god effekt på depresjon som medikamenter
Ny forskning gir håp om at mindfulness kan bidra i behandlingen av sinnslidelser.
Faktisk mener en gruppe forskere ved Oxford University som har utført en meta-studie på effekten at metodene som er vanlige ved mindfulness-seanser, hadde minst like god effekt ved behandling av depresjon enn medikamenter. Og denne effekten kommer i så fall helt uten bieffektene av antidepressiva.
Det var særlig når man så på risikoen for tilbakefall at mindfulness-teknikkene kom til sin rett.
Ifølge tilhengere av mindfulness-tankegangen kan man gjennom bruk av meditasjonsteknikker komme i bedre kontakt med seg selv.
Pasienter som praktiserte disse teknikkene hadde 23 prosent lavere sannsynlighet for å falle tilbake i depresjon i løpet av fem måneder. Selv de pasientene som sluttet å ta medisinen sin, fikk denne effekten.
Forskerne mener det fortsatt er for tidlig å hevde at mindfulness fungerer bedre enn medikamenter, men de har tro på at mer forskning vil gi et tydeligere svar.
– Resultatene av meta-studien viser at det er en liten, men signifikant fordel knyttet til mindfulnessteknikker når disse brukes i tillegg til eller som alternativ til antidepressiva, sier lederen av forskergruppen, professor i psykologi ved Oxfords Mindfulness-senter, Willem Kuyken ifølge Telegraph.
Pasientene som deltok på programmet, trente på meditasjonsøvelser to timer hver uke i åtte uker, og gjennomførte deretter en hel dag med øvelser i den femte uken. I tillegg gjennomførte man øvelser på egen hånd for å forsøke å gjøre mindfulness til en del av egen hverdag.
Meta-studien tok for seg undersøkelser i Storbritannia, Belgia, Canada, Nederland og Sveits.