Foto

NTB Scanpix

McKinsey: Snart deltar hver tredje arbeidstaker i delingsøkonomien

Publisert: 10. oktober 2016 kl 09.49
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Konsulentene i McKinsey har gjort en ny opptelling av 8000 arbeidstakere som enten jobber fulltid eller deltid med flere arbeidsforhold gjennom året.

De anslår nå at mellom 20 og 30 prosent i arbeidstakere i USA og Europa, om lag 160 millioner mennesker, nå har slike uavhengige arbeidsforhold.

Tidligere analyser har ikke i tilstrekkelig grad tatt med arbeidstakere med få oppdrag i året, men det mener McKinsey å kunne rette på i rapporten sin der de har delt inn i fire grupper.

Den største gruppen er folk som tilfeldigvis tar på seg et oppdrag (40 prosent). Inntekten kommer i tillegg til hovedinntekten deres. Deretter kommer frilanserene som har oppdragene som sin hovedinntektskilde (30 prosent), men gjør fordi de har lyst.

De siste 30 prosentene fordeles likt mellom de som må ta slike jobber motvillig og har det som sin hovedinntekt eller fordi de virkelig trenger pengene som en ekstrainntekt.

Tallene til McKinsey åpner for at flere grupper tas med i det som omtales som delingsøkonomien. McKinsey mener at de som har flere arbeidsgivere i året og selv velger når de vil jobbe, må kunne kategoriseres som delaktige i delingsøkonomien. Det kan i flere tilfeller også inkludere folk som jobber gjennom bemanningsbyråene og svært erfarne arbeidstakere, som for eksempel professorer som tar oppdrag på si.

Dermed er McKinseys konklusjon at delingsøkonomiens omfang er større enn man tidligere har trodd.

Saken fortsetter under annonsen

I Financial Times sin omtale av rapporten går det også frem at det ikke er først og fremst unge som har kastet seg over frilansoppdragene. I Sverige, Storbritannia og Tyskland var om lag 39 prosent av de som jobbet for seg selv over 55, mens kun 31 prosent av de mellom 25 og 54 gjorde det samme.