Foto

Dreamstime. 

Lederverktøy: Hvordan få flere kvinner til å bli ledere?

Publisert: 21. oktober 2016 kl 09.49
Oppdatert: 21. oktober 2016 kl 09.55

Menn må engasjere seg dersom man ønsker flere kvinnelige ledere. Det poengterte barne-og likestillingsminister Solveig Horne da NHO nylig la fram en rapport om hvordan man oppnår kjønnsbalanse i ledelse. Horne benyttet anledningen til å utfordre næringslivet:

– Staten har fått det til når det gjelder å få flere kvinner inn i topplederstillinger og da spør jeg hvorfor får ikke næringslivet det til?

Horne viser til at man i det offentlige har vært bevisste på å få frem kvinner når det skal rekrutteres til styrer og råd. Hun fremhevet også at det politisk er lagt til rette for gode velferdsordninger som gjør det mulig å kombinere familieliv og arbeidsliv. Det er ikke mange land som har en kvinnelig statsminister, finansminister og forsvarsminister slik tilfellet er i Norge, minnet Horne om.

7 prosent av toppsjefene

Rapporten, «Fra ord til handling – Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse»,  er utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Tallene fra Statistisk sentralbyrå som er gjengitt i rapporten viser, ikke uventet, at norsk næringsliv fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder å få flere kvinnelige toppledere:

  • Kun 7 prosent av topplederne i norske bedrifter totalt er kvinner
  • 20 prosent på ledernivå 2, øverste ledergruppe, er kvinner
  • 30 prosent på nivå 3, er kvinner.
  • 15 prosent av de daglige lederne i aksjeselskap er kvinner
  • I norske børsnoterte selskap er kun 6 prosent av topplederne kvinner

– Kan gjøre ting smartere

Saken fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne sier til Dagens Perspektiv at rapporten fra Arbeidsforskningsinstituttet viser at det går an å gjøre ting smartere enn før.

Hun legger til at hun ønsker å støtte opp om gode prosjekter og rollemodeller, slik at det kan bli flere kvinner i ledende stillinger.

– Rammeverket og mulighetene er der, men det er likevel et daglig arbeid som må gjøres i bedriftene for å få dette til, sier Horne.

Foto

Vil ha mennene med: – Jeg ser at det ikke er mange menn i salen, og skal vi komme videre her er vi nødt til å få flere menn i diskusjonen, påpekte statsråd Solveig Horne da rapporten «Fra ord til handling – Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse» ble presentert på et frokostmøte hos NHO. (Caroline Marie Svendsen).

6 tiltak for å få flere  kvinner i ledelse

NHO har, med utgangspunkt i AFI-rapporten ««Fra ord til handling – Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse» utarbeidet en liste med tips til bedrifter som vil jobbe for å få flere kvinner i ledelse:

Sett deg et mål for kvinneandelen

  • Hvordan er kvinneandelen rundt om i bedriften? Virkeligheten er ikke alltid slik man tror. Få fakta på bordet og definer en realistisk ambisjon for din virksomhet. Forankre den i toppledelsen.

Avmystifiser lederrollen og skap møteplasser

  • Lederrollen må avmystifiseres, slik at flere ser det som attraktiv å ta ansvar. Tydeliggjør hva lederrollen er, og hva den ikke er. Skap nettverk der kvinnelige ledere kan dele erfaringer med andre kvinner, og fremhev rollemodeller.

Finn talentene tidlig, og tenk langsiktig

  • Tenk langsiktig – hvordan er kjønnsbalansen blant deltagere på lederutviklingskurs og blant mottagere av andre kompetansehevende tiltak?
  • Noen bedrifter har det som en regel at det i talent-/lederprogrammer alltid skal være 40 eller 50 prosent kvinnelige deltagere.

Be kvinnene om å søke

  • Kvinner trenger oftere en oppfordring om å søke – sørg for at det alltid er kvinner på en «shortlist» av kandidater. Krev det samme fra rekrutteringsbyråer. Utlys alle stillinger.

Gi kvinner ledererfaring

  • Sørg for systematikk i at kvinner gis erfaring og ansvar i daglige arbeidsoppgaver og prosjekter.

Mål effekten av arbeidet og start på nytt

  • Jobb systematisk med å måle effekten av arbeidet som er gjort. Prøv å identifisere hva som har gitt resultater, og hva som eventuelt ikke har gitt resultater. Bruk dette til å iverksette nye og bedre tiltak.
Kilde: «Seks ting du kan gjøre for å øke kvinneandelen i ledelsen», www.nho.no

Tydelige mål

I Arbeidsforskningsinstituttets rapport beskriver sosiologene Anne Grethe Solberg og Chrstin Thea Watne hva de skandinaviske bedriftene Saab AB, ÅF, Ramböll, Zealand og Nordea har gjort for å få flere kvinner inn på ett eller flere ledernivåer i bedriften.

Saken fortsetter under annonsen

Felles for alle disse bedriftene er at de har satt tydelige mål for å bedre kjønnsbalansen i bedriftene. Arbeidet med kjønnsbalanse framstår som klart, og lederne har noe konkret å strekke seg etter. Bedriftene hadde god informasjon om hva som skulle til for å bedre kjønnsbalansen, heter det i rapporten.

Toppledelsen må med

Bedriftene har også spesifikke retningslinjer for kjønnsbalansering når det kommer til rekrutteringsstrategi. I Zealand kommer ansatte med forslag til kandidater til stillingene i stedet for at de lyses ut, noe som har ført til bedret kjønnsbalanse, mens de i Saab har en mer konkret og formell policy som sier at minst én av kandidatene som blir innkalt til intervju skal være kvinne.

Ulike tiltak for kompetanseutvikling for kvinner har ifølge rapporten vist seg å være effektive, og i nesten alle casebedriftene er arbeidet med kjønnsbalanse forankret i toppledelsen. Tiltakene og arbeidet med kjønnsbalanse kommer ovenfra og ned. Det ser med andre ord ut til at det er vanskelig å endre en organisasjon uten å ha toppledelsen med på laget. Flere av bedriftene er også tydelige på at arbeidet med kjønnsbalanse ikke er et engangsprosjekt, men noe som må jobbes med og «holdes i» kontinuerlig.

Toppledernes syn

I en spørreundersøkelse der 625 toppledere deltok har Arbeidsforskningsinstituttet hatt til hensikt å kartlegge hvilke faktorer som henger sammen med kjønnsbalanse. Av de 625 deltakerne var 57 prosent menn og 43 prosent kvinner. Oppsummert viste rapporten at kjønnsbalanse i toppledelsen, ifølge topplederne, hang sammen med:

  • en flat organisasjonsstruktur
  • størrelse på toppledergruppen (store toppledergrupper hadde flest kvinner)
  • toppleders bevissthet rundt kjønnsbalanse
  • uttrykte mål for kjønnsbalanse
  • HR-ledere som jobber systematisk med temaet kjønnsbalanse
  • like mange kvinner som menn deltar i generelle utviklingsprogram
  • ekstern rekruttering av kvinnelige ledere
  • mannlige lederes påvirkning av kvinner til å ta større lederansvar
  • kvinnelige ledere eller rollemodeller tiltrekker kvinnelige ledere utenfra
  • tro på at det er de samme personlige egenskapene for kvinner og menn som gjelder i en lederkarriere
Saken fortsetter under annonsen