Foto

Dmitriy Shironosov | Dreamstime

Kvinnelige ledere videreutdanner seg mer

Publisert: 24. oktober 2016 kl 10.28
Oppdatert: 24. oktober 2016 kl 10.28

Tallene kommer fra SSB, som har gjort en analyse for Vox, fagorganet for kompetansepolitikk. Ifølge denne analysen er det tre ganger så mange kvinner enn det er menn i lederposisjoner som tar videreutdannelse. Det har i flere år også vært en trend at flere kvinner enn menn tar høyere utdannelse i det hele tatt – en trend som fortsetter når de går inn i ledende stillinger, sier Vox-direktør Gina Lund til DN.no.

Andelen kvinnelige ledere som tar videreutdanning i Norge er på tolv prosent, mens andelen bare er på fire prosent hos mennene.

– Det har vært en stabil trend at en større andel kvinner enn menn har deltatt i videreutdanning de siste åtte årene, sier Lund.  

Hun mener at denne forskjellen kan være med på å forsterke gapet i utdannelse mellom kvinner og menn, som allerede svinger i favør kvinnene. Hun tror også at arbeidslivet kommer til å stille strengere krav til kompetanse hos både ledere og arbeidstakere framover.

Ikke flertall overalt

Høgskolen i Oslo og Akershus har en fordeling på 104 kvinner versus 47 menn på studiet styring og ledelse. Høgskolen har tidligere har en hovedvekt på kvinnedominerte utdanningsprogrammer, noe som kan forklare overvekten.

Ved Norges Handelshøyskoles MBA-program er det flere menn enn kvinner, men NHH jobber aktivt med å øke kvinneandelen for å skape bedre kjønnsbalanse i lederutdannelsesgruppen. Birthe Kåfjord Lange ved NHH Executive antar at årsaken til færre kvinner på disse programmene skyldes færre kvinner i lederstillinger generelt.  

Saken fortsetter under annonsen

Handelshøyskolen BI har en kvinneandel på rundt 60 prosent på videreutdanningen sin, og en gjennomsnittsalder på 41 år. Studiet som trekker mest folk er ledelse og strategi.

Hos NTNU er det også en overvekt av kvinner som tar videreutdanning. I 2015 bestod videreutdanningen av rundt 59 prosent kvinner.

Videreutdanning

Bygger videre på tidligere grunnutdannelse, eller skaffer kunnskaper til nye områder.

Skiller seg fra etterutdannelse, som er av kortere varighet. Videreutdanning er vanligvis eksamensrettet og har et omfang som gir formell kompetanse.