Utsettelser bra for kreativiteten
Det er kreative originalene blant oss som driver utviklingen fremover, fastslår Adam Grant, psykologiprofessor ved Wharton. Det er imidlertid håp også for den som ikke sprudlende kreativ fra naturens side, skal vi tro professoren. Grant mener at vi alle kan klare å lokke fram spennende og innovative ideer ved å slutte å være så konforme, skriver magasinet Veckans Affärer.
3 råd
For den som har et ønske om å bli mer original, og ikke så konform, gir Grant blant annet følgende tips:
- Du må ikke være først
Husk at du ikke nødvendigvis må ikke klekke ut en helt ny idé. Ofte handler kreativitet om å gjøre noe som allerede finnes bedre og litt annerledes.
- Tvil er bra
De modige, kreative originalene tviler og er usikre, som oss andre, men er flinke til å ikke legge skylden på sin egen person når noe ikke fungerer. De tenker at det er selve ideen som dårlig, noe som er en bedre og mer kreativ måte å tenke på enn å bedrive paralyserende selvanklaging.
- Bedriv mer utsettelsesadferd
I flommen av råd om hvordan man skal utsette mindre, går Adam Grant motsatt vei og oppfordrer til utsettelser. Argumentet er at innovative ideer og skapende prosesser ikke har det best under stress, men at de har godt av å ligge i det ubevisste en stund før de virkeliggjøres.
Les også: Hvilken utsettertype er du?
Utsette mer - ikke mindre
Adam Grant skrev i et innlegg hos The New York Times at nyttårsforsettet hans var å bli flinkere til å utsette saker og ting. Han forklarer det med at mens utsettelsesadferd er dårlig for produktiviteten, så er det bra for kreativiteten.
Å utsette ting er stikk i strid med det som ligger naturlig for ham, skriver Adam Grant. Professoren viser imidlertid til at So Jihae – nå professor ved University of Wisconsin – har gjort eksperimenter som viser at utsettelser kan være bra for kreativiteten. Det viste seg at forsøkspersoner som fikk i oppgave å klekke ut nye forretningsideer på direkten, kom opp med langt mindre kreative forslag enn folk som skulle utsette ideutklekkingen. Årsaken er etter sigende at utsettelsesadferd gjerne får tankene til å vandre. Noe som igjen gir deg muligheten til å oppdage eller snuble over noe uventet.
Går en grense
Men – det går en grense også for hvor kreative man kan bli av å utsette ting.
Jihae har i eksperimentene sine funnet en gruppe utsettere som ventet så lenge før de startet på prosjekter at de ikke hadde noe annet valg enn å gå for den enkleste ideen - istedenfor å jobbe fram en ny, god idé.