Illustrasjonsfoto

Foto

Nyul | Dreamstime.com

Hver fjerde leder mangler kompetanse om nedbemanning

Publisert: 29. august 2016 kl 13.58
Oppdatert: 29. august 2016 kl 13.58

I tillegg sier 61 prosent av lederne at oppsigelser er en stor påkjenning for dem. I undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på vegne av NITO, fremlegges det tall som sier at en av fire ledere ikke har kompetansen de trenger til å håndtere oppsigelser. 16 prosent av deltakerne sier at de har nedbemannet det siste året, og åtte prosent at de planlegger å nedbemanne det kommende halvåret. Sammenligner man disse resultatene følger det at flere nedbemanningsprosesser kunne blitt håndtert bedre, og ført til mindre belastning for arbeidstakeren.

– Hvis en leder ikke har kunnskap og forståelse for dette kan det gjøre en vanskelig situasjon enda verre for den som mister jobben, sier NITO-president Trond Markussen på deres hjemmesider.

NITO driver opplæring for tillitsvalgte i håndtering av oppsigelsessaker, men ledere utdannes ikke i dette. I de større bedriftene finnes ofte HR-avdelinger som tar seg av oppsigelser og permitteringer. De har spisskompetansen til å gjennomføre en god oppsigelsesprosess. Ledere i mindre bedrifter har sjelden en HR-fløy å støtte seg på, og står derfor alene i oppgaven. Dette kan bli en belastning for arbeidstakerne, og være vanskelig for de tillitsvalgte å håndtere. I tillegg kan det bli utfordrende for arbeidsgiver, da en slik sak kan skade omdømmet, og fort også ende i retten.  

Markussen sier at ledere bør bli drillet i problemstillingene som angår nedbemanning, og at dette burde være et eget fag.

– Ledere bør lære empati, medmenneskelighet og den gode samtalen. Ute i bedriftene bør de også trene sine ledere i dette på samme måte som vi gjør med våre tillitsvalgte. Det vil gjøre prosessene lettere for alle parter. 

Saken fortsetter under annonsen