Hvem tror du vi er mest villige til å hjelpe på jobben? Kolleger som har høyere eller lavere status enn oss?

Publisert: 11. april 2016 kl 11.01
Oppdatert: 11. april 2016 kl 11.11

Forskere har lenge vært opptatt av retningen på hjelp i organisasjoner, men doktorgradstudent Sarah Doyle fra Fisher College of Business har i en studie kommet til at dette ikke nødvendigvis er måten å stille spørsmålet på.

Sarah Doyle har i en studie funnet ut at arbeidstakere helst hjelper kolleger som befinner seg passe langt unna dem selv i status (moderat avstand), og at de da hjelper både oppover og nedover. Det skriver Ohio State University i en omtale av studien hos Science Daily.

Studien har ikke hatt til hensikt å forklare hvorfor det er slik, men Robert Lount, førsteamanuensis i ledelse og HR ved the Ohio State University's Fisher College of Business og medforfatter på studien, har lansert noen mulige årsaker:

Tid og frykt

Mennesker som er nær en selv i status på jobben, kan oppleves som en større trussel enn folk som befinner seg litt lenger unna statusmessig. Hjelper du den som er på samme statusnivå som deg, kan det snike seg inn en redsel om at han eller hun kan passere deg, eventuelt kan hjelpen gjøre det mer vanskelig for deg å passere dem. 

Når det gjelder kolleger som befinner seg langt unna i status, oppover eller nedover, så krever det mye mer tid og krefter å hjelpe dem, hvilket kan gå utover det du selv skal levere på jobben.

Roert Lounts resonnement ender opp med at det kan være lettere å hjelpe folk som befinner seg et sted mellom disse ytterpunktene, som verken er for nær eller for langt unna deg i status. Dette er mennesker som ikke oppleves som en særlig stor trussel, og de representerer samtidig en mulighet for å vise at man er villig til å hjelpe kolleger.

Saken fortsetter under annonsen

Det lille ekstra

Lount understreker at studien ikke er en historie om at folk ikke er villige til å hjelpe. Det generelle funnet er at folk er hjelper når kolleger spør om hjelp. Funnene som er beskrevet ovenfor, som skiller på status, handler om de tilfellene hvor man er villig til å legge inn en ekstra innsats for å hjelpe kolleger. De tilfellene hvor man gjør mer enn forventet.

For ledere kan dette være nyttige funn, for eksempel når det kommer til å plukke ut hvem som skal være ansvarlige for opplæring på en arbeidsplass.

Studien skal publiseres i Academy of Management Discoveries.

 

Les også: Slik får du medarbeidere til å hjelpe hverandre

 

Saken fortsetter under annonsen