Hagen og Stordalen lanserer skattereform
Petter Stordalen og Stein Erik Hagen har tidligere vært svært uenige om skatt. Krangelen sprang den gang ut ifra Stordalens utsagn om at han «betaler sin skatt med glede». Hagen påpekte at Stordalen betaler forsvinnende lite skatt i forhold til hva han eier. Stordalen har i dag en reell formue på 18 milliarder kroner, men en likningsformue på null, i stor grad fordi han har formuen sin i unoterte aksjer. For det meste i eiendom med lav ligningsverdi, og som er kraftig belånt.
Hagen sier at selv han, som har overført det meste av formuen sin til barna, betaler mer skatt enn Stordalen, skriver Finansavisen.
Nå kan det imidlertid se ut som om Hagen og Stordalen forenes om en løsning. Hagen har i disse dager lansert sitt skatteforslag for politikerne og andre interessenter.
Lik skatt for like epler
Forslaget går ut på å beskatte ikke-noterte og børsnoterte aksjer på samme måte. Og med den ikke-noterte metoden. I dag settes verdien av børsnoterte aksjer til børskurs, mens de ikke-noterte verdsettes som en sum av kontanter, fordringer og andre eiendeler, fratrukket gjeld.
– Ved å bruke reglene for ikke-børsnoterte aksjer for alt ville man skattlegge epler og epler likt, sier Petter Stordalen til Finansavisen.
– Formuesskatt på arbeidende kapital bør være null, men dette er det ikke flertall for på Stortinget. Derfor er Petter Stordalens forslag om lik skatt på børsnoterte aksjer som unoterte meget godt, uttaler Stein Erik Hagen til Finansavisen.
Poenget, sier Hagen, er at dagens metode gjør det lite attraktivt å eie børsnoterte aksjer. Begge er enige om at likebehandling av aksjer vil gi Norge en optimal kapitalallokering, med en formuesskatt som ikke legger føringer for hvilke investeringer som lønner seg, men er nøytral. Dette vil i sin tur føre til at gründere, vekstvirksomheter og næringslivet generelt vil få større tilgang til kapital, og dermed innovasjon, vekst og utvikling av tryggere norske arbeidsplasser.
Risikabelt i nedgangstider
DN skriver i en leder at det for så vidt er riktig at forslaget vil innebære en større likebehandling av eiere på og utenfor Børs. Markedsverdien for børsnoterte selskapers aksjer er gjennomgående høyere enn selskapenes bokførte verdier. Dette fører til en høyere skatteregning for børsnoterte aksjer.
Han skriver likevel at Stordalens skatteplan like fullt er en dårlig idé. Børskursene svinger med konjunkturene. Når børskursen går ned i dårlige tider, går også formuesskatten ned. Dersom man skulle brukt Stordalens metode hadde bokførte verdier blitt lagt til grunn, og formuesskatten ville blitt lik i både gode og onde dager. Dette hadde medført høyere risiko for investorer i nedgangstider.
Løsningen er fortsatt å fjerne formuesskatten helt, ikke introdusere det samme problemet på Børsen, skriver DN.