Frustrerte medarbeidere var flinkest til å tenke nytt

Publisert: 8. juni 2016 kl 11.09
Oppdatert: 8. juni 2016 kl 11.25

En dansk-amerikansk forskergruppe har sett nærmere på hvordan medarbeidergrupper tar beslutninger. Hvilke grupper bruker kun arbeidsmetoder de kan godt fra før? Hvilke grupper bruker, i tillegg til å produsere, tid på å finne nye arbeidsmetoder som kan kanskje kan være mer effektive og konkurransedyktige?

Dorthe Døjbak Håkonsson, professor ved Aarhus Universitet og en av forskerne bak studien, forklarer til det danske forskningsnettstedet videnskab.dk at det for virksomheter handler om å finne en balanse mellom å utnytte og utforske. Hvis man bare utforsker nye metoder, risikerer man å dra på seg masse utgifter. Hvis man bare utnytter eksisterende metoder, risikerer man på sin side å dø ut, fordi rutinene blir foreldet.

Villige til å prøve noe nytt

Forskergruppen har gjennomført lab-eksperimenter for å se hvordan følelser påvirker gruppers vilje til å ta i bruk nye, mer effektive metoder for å løse en oppgave. De hadde egentlig trodd at det var grupper som var preget av positive følelser som var mest villige til å prøve noe nytt. Men, som Håkonsson påpeker i Videnskab.dk: Det de fant, var at det var grupper som hadde opplevd å stå på en brennende plattform - grupper som hadde opplevd at det ikke går særlig bra - som var villige til å prøve noe nytt. Det var grupper som hadde opplevd at produksjonen deres hadde falt, som var mest åpne for å prøve en ny, og mer effektiv, metode.

Håkonsson mener at man ikke skal være så redd for at grupper opplever at ting går dårlig. De dårlige opplevelsene kan bidra til å gjøre gruppen mer innovativ og endringsvillig. Som leder gjelder det da å være klar til å hjelpe til med muligheter for at gruppen kan prøve ut nye metoder. 

Studien er publisert i Strategic Management Journal.

Saken fortsetter under annonsen