Deler av teknologien som kan bli et fullverdig Hyperloop One-system ble testet i Nevada-ørkenen onsdag.

Foto

Getty Images / NTB scanpix

Er dette morgendagens offentlige transport?

Publisert: 12. mai 2016 kl 10.22
Oppdatert: 12. mai 2016 kl 10.22

10. mai annonserte "Hyperloop One, selskapet som forsøker å utvikle Elon Musks konsept for høyhastighets persontransport over lange strekninger, at de hadde nådd 80 millioner dollar, drøye 650 millioner kroner, i finansieringsmidler.

Dagen etter, i Nevada-ørkenen, gjennomførte de den første offentlige testen av fremdriftsmekanismen til systemet. Slik så det ut:

Blant investorene som har sikret den foreløpige finansieringen av prosjektet er det franske jernbaneselskapet SNCF, skriver The Guardian. I tillegg har Hyperloop One inngått avtaler med de tyske jernbaneutviklerne Deutsche Bahn Engineering & Consulting, og britiske ingeniør- og konsulteringsgruppen Arup, som for øyeblikket arbeider på den nye undergrunnsbanen Crossrail i London.

Gårsdagens demonstrasjon involverte en testvogn som akselrerte til 187 kilometer i timen på 1,1 sekund.

Konseptet baserer seg i utgangspunktet på Elon Musks idé om et elektromagnetisk togsystem som skal "skyte" passasjervogner gjennom tuber i svært høy fart, ved hjelp av trykkluft.

– Vi kommer til å jobbe med disse verdensklasse-partnerne for å redefinere framtidens transport, ved å lage ryggraden for mer umiddelbare, trygge, effektive og bærekraftige høyhastighetsløsninger for forflytning av mennesker og ting, sier administrerende direktør for selskapet, Rob Lloyd, i en offisiell uttalelse.

Saken fortsetter under annonsen

Lang veg å gå

Selv om den første offentlige demonstrasjonen av framdriftsmekanismen er gjennomført, har Hyperloop One en lang veg å gå. Men flere selskaper har meldt sin interesse for denne type prosjekter, og i sammenheng med onsdagens demonstrasjon gjentok selskapet sin ambisjon om å ha en fullstendig testversjon, med tube og potensielt passasjervogner klar i løpet av året. 

Ifølge Elon Musks beregninger vil en Hyperloop-bane mellom San Francisco og Los Angeles koste 6 milliarder dollar, knappe 50 milliarder norske kroner. Dette tilbakevises av økonomer, som mener sier at tekonologien kun er en liten del av kostnaden en slik utbygging vil koste. For å være i nærheten av realistisk sier eksperter til The New York Times at det muligens må legges på en null bak Musks 6-tall for å realisere prosjektet.