Endringsledelse: Slik får du med deg de vanskelige folka
Mange ledere står i samme situasjon: Virksomheten skal igjennom en omfattende endring som innebefatter digitalisering av organisasjon, rutiner og arbeidsprosesser.
Uansett hvor flink du har vært i forberedelsene: Du vil garantert møte motstand, skriver svenske Chef.
Motstanden kan ifølge Chef være både skjult og åpen. Det prates dritt i krokene. Enkelte kan bedrive åpenbar motarbeidelse. Årsaken er nesten alltid: Den iboende frykten for forandring hos en del medarbeidere.
Noen opplever endringene som en trussel mot sin egen kompetanse og sin egen jobb. Andre skjønner ikke vitsen med å tilpasse virksomheten til en ny type virkelighet – en virkelighet ikke alle medarbeiderne nødvendigvis har opplevd som en realitet ennå.
Fast Company har listet opp fem tips fra boken «The Culture Engine», som kan være gode å ta med seg i en slik helt typisk situasjon når virksomheten står midt oppe i den vanskelige endringsprosessen:
1: Ta det ikke personlig
Behold roen. For eksempel kan det være lurt å avvente med å ta den coach-samtalen med en motstridende medarbeider til dere begge har roet dere noe ned.
2: Lytt, og ta inn over deg det du hører og ser.
Ta det «den vanskelige medarbeideren» sier på alvor. Og konsentrer deg om hvordan hun eller han handler og hva hen sier. Ikke let etter underliggende og skjulte motiver, men forklar hvordan den enkelte må endre sine arbeidsrutiner for å bidra i endringsprosessen.
3: Vis forståelse
Skap rom og arenaer der medarbeiderne kan lufte sin uro og forhold deg aktivt til de bekymringene som kommer fram.
4: Vær tålmodig – men vik ikke
Det er ikke mulig å «nesten endre seg». Og det vet folk allerede. Bruk tid til å forklare hvorfor det er nødvendig med endringer.
5: Lag en handlingsplan som alle kan følge
Gi medarbeiderne en sjanse til å ta steget skrittvis. Vær tydelig på forventningene framover, også på hva du ikke kan tolerere.