Gjesdal tror norsk lønnsnivå holder de norske skolene tilbake på rangeringen

Foto

NHH

BI og NHH blant de beste ledelsesskolene i verden

Publisert: 13. september 2016 kl 10.54
Oppdatert: 13. september 2016 kl 10.54

Begge de store norske handelshøyskolene, BI og NHH, befester sine posisjoner på Financial Times sin liste over verdens beste masterprogram i management. NHH havner på en 65. plass, én plassering under fjorårets, mens BI lander på plass 71, to steg opp fra 2015. Begge deltar med siviløkonomstudiene sine.

90 skoler er rangert ut i fra en rekke kriterier, som gjennomsnittlig lønn, karriereutvikling, andel som får arbeid, kjønnsbalanse og internasjonale studenter.

NHH har lønn, BI har arbeid

Ut i fra svarene til skolenes alumni, oppgir tidligere NHH-studentene en høyere lønn etter tre år i arbeidslivet. I kjøpekraftjusterte dollar er NHHs gjennomsnittslønn $61.274, mot BIs $57.998. Dette tilsvarer henholdsvis 506 050 kr og 478 994 kr i dagens kurs.

BI-studentene rapporterer derimot høyere andel ferdigutdannede som har kommet i arbeid tre måneder etter endt grad. I undersøkelsen svarer 100 prosent av siviløkonomene fra BI at de har fått arbeid, mot 85 prosent fra NHH.

Vanskelig for norske skoler

Rektor ved NHH, Frøystein Gjesdal, er glad for at NHHs plassering er relativt stabil, men mener selv at skolen fortjener bedre.

Saken fortsetter under annonsen

– I rangeringen teller lønnsforhold og karriere veldig mye. Våre kandidater jobber stort sett i Norge, i mindre foretak, og har norsk lønnsnivå. Dette gjør at vi kommer dårligere ut.

Gjesdal sier videre at tallet på 85 prosent som kommer i jobb etter tre måneder er ganske korrekte.

– Vi gjennomfører også egne arbeidsmarkedsundersøkelser, og disse viser at rundt 95% har jobb etter seks måneder, informerer han.

Ivaretar norsk omdømme

Inge Jan Henjesand, rektor ved BI, er også fornøyd med deres stabile plassering. Han sier rangeringen er med på å tiltrekke dem de beste fagressursene og de beste studentene. Det er også viktig med to norske skoler på listen.

– Som de eneste norske skolene på listen forvalter BI og NHH et felles omdømme for Norge som utdanningsnasjon innenfor handelshøyskolefagene, og det er bra for Norge at begge institusjonene er med på rangeringene, uttaler han til bi.no.

Internasjonalisering

Saken fortsetter under annonsen

Rangeringen publiseres hvert år, og begge skolene har som mål å klatre.

– Målet er å forbedre oss på de områdene der vi kan påvirke rankingen. Dette gjelder i stor grad internasjonalisering, både av studiet og av fagstaben, og spesielt internasjonal karriere. Vi kommer derfor til å oppfordre studenter til å ta et arbeidsopphold i utlandet etter studiet. På dette området kan vi og skal vi forbedre oss. Lønnsnivået er det lite vi kan gjøre med, avslutter Gjesdal.