3 mellomledertabber
Å være mellomleder er en balanseøvelse hvor du møtes med krav, ønsker og forventninger både fra medarbeidere og fra toppledelsen. I Danmark har konsulent Anette Klausen Bengtsson skrevet bok til og for mellomledere, og der beskriver hun ifølge lederweb.dk det hun hevder er de verste tabbene en mellomleder kan gjøre. Les, og døm selv. Er dette feilsteg du kunne gjort selv? Er dette feilsteg du ser hos mellomledere i din nærhet?
- Mellomlederen gjør alt selv
Mellomlederen fortsetter i sin gamle rolle som medarbeider selv om han eller hun er blitt leder. Tre grunner til at dette skjer
* gammel vane er vond å vende
* overbevisning - for eksempel om at man tenker at man fremdeles skal være den beste fagpersonen i sin avdeling
* anerkjennelse - en mellomleder skal skape resultater gjennom andre, men kan savne å få den anerkjennelsen som følger med det å selv gjøre jobben
- Mellomlederen glemmer å bygge allianser
Dette kan henge sammen med punktet ovenfor. Hvis mellomledere sitter alene og løser oppgaver i et rasende tempo, risikerer de å grave seg ned i detaljer og miste overblikket. Andre mellomledere unnlater å bygge allianser og spørre om hjelp fordi de føler at det er et nederlag å be om hjelp. Andre mellomledere sannsynligvis har opplevd lignende utfordringer, og kan være gode alliansepartnere. En mellomleder kan sparre med andre mellomledere når beslutninger skal tas, og andre mellomledere kan gi støtte når toppledelsen skal overbevises.
- Mellomlederen tar ikke rollen sin alvorlig nok
Når mellomledere ikke tar 100 prosent ansvar for lederrollen sin, handler det om at de ser sin fagspesifikke rolle som mer vesentlig enn lederrollen sin, mener Anette Klausen Bengtsson. Hun mener at bakgrunnen for dette problemet er at vedkommende ikke har tatt noen reell beslutning om å være leder.
Saken fortsetter under annonsen