Likestillingsminister Solveig Horne var til stede da den nye boken om virkningene av kvoteringsloven ble lansert. Statsråden varslet at det kommer et nytt måleverktøy som skal måle og offentliggjøre hvordan det står til med likestilling i toppledelse i næringslivet.

 

Vil måle kjønnsbalansen i toppled ergrupper

Publisert: 25. mai 2015 kl 08.00
Oppdatert: 22. mai 2015 kl 13.16

Det nye måleinstrumentet skal utarbeides med utgangspunkt i det internasjonale måleverktøyet «Global Gender Balance Scorecard», som allerede er i bruk for å kartlegge kjønnsbalanse i topplederstillinger i de største selskapene i USA, Europa og Asia.

Det er ikke endelig bestemt nøyaktig hva som skal måles, men målingen kommer til å være basert på informasjon fra bedriften som er offentlig tilgjengelig fra før. Målingen vil vise kjønnsbalansen i ledelsen i enkeltselskaper, og målingen skal gå over tid.

– Da ser du veldig tydelig hvilke bedrifter som er flinke, og de som ikke er så gode. Noen står fram som gode eksempler, mens andre har noe strekke seg etter, sier likestillingsminister Solveig Horne (FrP), som var til stede da Institutt for samfunnsforskning og Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE ) onsdag lanserte boken «Virkninger av kjønnskvotering i norsk næringsliv».

Lov uten smitteeffekt

Solveig Horne var imot kvoteringsloven da den kom, og er fremdeles prinsippiell motstander av kvotering. Regjeringen har imidlertid ingen planer om å endre på kvoteringsloven. Likestillingsministeren registrerer at forskerfunnene som er publisert denne uken, viser at at loven har virket etter hensikten, men at det finnes en del utfordringer det må jobbes videre med.

– Loven har vært vellykket for de loven gjelder for, det vil si de styrene som er omfattet av kvoteringsloven. Den har medført at vi har fått flere kvinner inn i styrene. Men den har ikke ført til den ringvirkningen som flere hadde håpet på; at vi har fått flere kvinnelige toppledere.

– Er du skuffet over det?

Saken fortsetter under annonsen

– Nei, jeg kan ikke si det. Det må til enhver tid være opp til den bedriften som skal ansette en toppledelse og finne den mest kvalifiserte og egnede lederen til sitt selskap. Det er selskapenes privilegium. Men samtidig er det viktig at vi får fram de kvinnene som kan ha lederposisjoner og at næringslivet tenker at det er faktisk er noen kvinner der som må løftes fram til topplederstillinger.

Vil ikke bruke tvang

– Vil et måleinstrument som det du har lansert i dag gi flere kvinner i toppledelse? 

– Det har hatt effekt i USA, Europa og Asia, som allerede har det. Jeg tror det kan være et nyttig redskap også i Norge, ikke minst fordi vi kan følge utviklingen over tid. Kanskje kan det bidra til at de kvinnene som i dag er i mellomlederstillinger får den utviklingen som skal til for at vi kan få flere topplederkvinner på sikt.

Solveig Horne minner om at det er mange kvinner i mellomledersjiktet, og at det gjelder å finne ut hva som skal til for å løfte disse kvinnene, slik at de kan ta steget opp til toppledernivå. Det være seg gjennom lederutviklingsprogrammer eller andre tiltak.

Hun er imidlertid klar på at hun ikke ønsker å gi næringslivet flere pålegg når det gjelder likestilling. Ministeren har mer tro på et samarbeid mellom partene i arbeidslivet, og sier at næringslivet allerede har gode prosjekter på gang.

– Vi kan være med å bidra både til å løfte disse prosjektene og til vise fram de gode eksemplene, sier Horne, som ser likestilling på toppen i næringslivet i sammenheng med likestilling på andre områder. Herunder oppvekst og utdanningsvalg.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg legger frem en likestillingsmelding før sommeren hvor dette temaet vil bli berørt.