– Selv millenniumsgenerasjonen trenger mellomledere
Quy Huy, professor i strategisk ledelse ved handelshøyskolen Insead, har lenge vært opptatt av de gode mellomledernes betydning. Tilbake i 2001 skrev han artikkelen «In Praise of Middle Managers» i Harvard Business Review. Her viste han til en studie av mellomledere han selv hadde gjort, hvor resultatene viste at mellomledere er verdifulle og gode å ha når radikale endringer skal realiseres i selskaper.
Nå registrerer Huy at mellomlederne ser ut til å befinne seg på «feil side» av utviklingen. Han henviser til ungdom som ser ut til å tro at de har kompetanse nok til å løse oppgaver og jobbe helt selvstendig, kun guidet av sin egen jakt på mål og mening. Han viser til «lederløse» selskaper som Zappos, og til en utvikling der selskapsstrukturene blir flatere. Uten så mange mellomledere.
Les også: Klarer seg uten sjefene
I et innlegg hos Insead Knowledge tar imidlertid Huy til orde for at stereotypiene som er skapt rundt mellomledere og unge medarbeidere ikke stemmer. Professoren mener at flinke mellomledere vil spille en viktig rolle i fremtidens arbeidsliv. En av grunnene til dette, er - ifølge professoren - at millenniumsgenerasjonen er vant til å få tilbakemeldinger hele tiden, ikke minst på sosiale medier. Hvis organisasjonene ikke har mellomledere som kan bidra med den slags, vil ungdommen gå til lederne på nivået over for å få de tilbakemeldingene de ønsker seg, tror Huy. Men dét er det ikke sikkert en allerede overarbeidet toppleder har tid til.
Professoren skriver at det stemmer at medarbeidere får frihet til å stå på egne ben uten mellomledere. Han mener imidlertid at med kompetente mellomledere vil medarbeiderne noe annet som er verdifullt. De får vite hvor de står. De vil møtes med forventninger, men også med en passe dose kontinuitet og klarhet. Quy Huy mener at dette er et minimum av det en vanlig organisasjon bør tilby sine medarbeidere.