Medarbeidere som alltid er negative blir også oftere utslitt

Negative medarbeidere mindre produktive

Publisert: 22. april 2015 kl 07.00
Oppdatert: 22. april 2015 kl 10.26

En medarbeider som er negativ løper en større risiko enn andre for å bli mentalt utslitt og defensiv, og de opplever også at egen produktivitet går ned. Det å komme med ideer om forbedringer, kan på sin side  ha en positiv effekt.

Dette kommer frem i en studie gjort av Russell Johnson, organisasjonspsykolog og professor i ledelse ved Michigan State University og doktorgradsstudent Szu-Han Lin.

Studien er omtalt hos nettstedet Science Daily, og Johnsen sier i en kommentar at selv om både negative kommentarer og forslag om ideer til forbedringer kan hjelpe en bedrift, så gjelder for medarbeideren å finne en balanse mellom de to tilnærmingsmåtene.

Må finne balansen

«Moralen i historien er ikke at vi vil at folk skal slutte å være kritiske til ting som skjer i bedriften, for det kan være ekstremt fordelaktig. Men det å konstant fokusere på det negative kan ha være skadelig for enkeltindividet», uttaler Johnson til nettmagasinet.

Hvorfor risikerer folk som peker på negative forhold på jobb å slite seg ut mentalt? Johnson sier at én mulig årsak er at de trekker frem områder hvor andre medarbeidere kommer til kort, hvilket fører til spenning i relasjonene.

Konsekvensen av mental utmattelse er ifølge professoren at folk i mindre grad enn før påpeker problemer på jobben, men også at deres egen arbeidsinnsats blir dårligere. Sannsynligheten for at de opptrer som samarbeidsvillige og hjelpsomme faller, mens risikoen for avvikende adferd - herunder å fornærme folk og stjele fra arbeidsgiver - øker.

Saken fortsetter under annonsen

- Gi aksept

Professoren råd til arbeidsgivere er å belønne medarbeidere som påpeker problemer og bidrar til forbedringer. Gjør de dette, blir det kanskje større aksept for å påpeke og jobbe med problemer i virksomheten som sådan. Det blir ikke noe som er utenfor normen. 

Over 300 heltidsansatte medarbeidere fra ulike yrker har deltatt i studien. Funnene er publisert i Journal of Applied Psycology