En kvinnes sjanse for å lande en av de fem best betalte toppjobbene i et selskap faller med 51 prosent hvis det er den kvinne i topplederteamet fra før av, viser en ny studie fra USA som er omtalt i The Wall Street Journal.

 

Når én kvinne i toppledelsen ser ut til å være nok

Publisert: 22. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 22. april 2015 kl 09.44

 

 

En ny studie fra University of Maryland’s Robert H. Smith School of Business og Columbia Business School viser at en kvinnes sjanse for å lande en av de fem best betalte toppjobbene i et selskap faller med 51 prosent hvis det er den kvinne i topplederteamet fra før av. Dette skriver The Wall Street Journal.

I studien «They are one and done», som skal publiseres i Strategic Management Journal, har forskerne sett nærmere på de 1500 børsnoterte selskapene på S&P-listen i USA. I 2011 hadde 8,7 prosent av disse bedriftene én kvinne som toppsjef, men i de fleste av selskapene var det bare denne ene kvinnen som hadde en av de fem best betalte lederjobbene. Ingen andre kvinner hadde tatt steget like høyt opp. 

Ubevisste mekanismer?

En av forskerne bak studien, Cristian Dezso fra University of Maryland, sier til The Wall Street Journal at det kan være slik at selskapene lar være å legge mer energi, engasjement eller mentor­arbeid i å finne nok en kvinne til toppledelsen hvis det finnes en der fra før av. Dette kan ifølge forskeren være noe som skjer ubevisst.

I studien finner de støtte for at kvinner hjelper hverandre opp og frem, men ifølge Dezso ser det ikke ut til at støtte, selv fra kvinnelige konsernsjefer, er tilstrekkelig for å bekjempe potensiell motstand fra mannlige ledere. Studien er gjort ved å sammenligne det faktiske antallet kvinnelige ledere i de ulike selskapene, samt fordelingen av kvinner, med resultatet av en dataanalyse der man får frem hvordan fordelingen av kvinnelige ledere i topp-posisjoner ville vært dersom fordelingen hadde vært helt tilfeldig.

Saken fortsetter under annonsen

Forskning fra Norge

Astrid Kunze, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, offentliggjorde i fjor høst funn fra studien «Women Helping Women? Evidence from Private Sector Data on Workplace Hierarchies». 

I studien, som er omtalt i Aftenposten, stiller Kunze og medforsker Amalia Miller spørsmål ved om kvinner hjelper kvinner oppover i hierarkiene på arbeidsplassene. I studien har de sett på data fra 4000 norske bedrifter i privat sektor fra perioden 1987 til 1997, men de mener dataene er relevante også for dagens arbeidsmarked. 

På samtlige stillingsnivåer i bedriftene finner de at det er mindre sannsynlig at kvinner forfremmes enn at mennene rykker opp. Dette gjelder selv om kvinnene har samme type utdannelse, like lang erfaring, jobber i samme bransje etc. som menn. 

Kunze og Miller finner videre at flere kvinner på samme stillingsnivå reduserte sannsynligheten for at kvinner forfremmes, men at sannsynligheten for opprykk økte for kvinner som hadde flere kvinnelige sjefer enn andre kvinner.

– For å hjelpe flere kvinner opp til et høyere nivå, ser det altså ut til at det hjelper å ha flere kvinner i ledelsen, sier Astrid Kunze.

Queen bee-effekt?

Saken fortsetter under annonsen

– Hva tenker du om funnene i den amerikanske studien som er omtalt i The Wall Street Journal?

– Jeg kjenner ikke studien, men temaet er interessant. Hvis det er slik at de finner at det vanlige er at selskapene bare har én kvinne i topp­ledelsen, er queenbee-effekten en av flere hypoteser det kan være naturlig for forskerne å undersøke. 

Denne hypotesen handler om at en kvinne som har kjempet seg toppen kanskje ikke ønsker flere kvinner rundt seg på samme nivå. Utfordringen er imidlertid at dette er en hypotese det er vanskelig å teste i praksis.  

Astrid Kunze, første-amanuensis ved Norges Handelshøyskole, har studert sannsynligheten for at kvinner gjør karriere i norske bedrifter.