Forfatter og tidligere Mc.Kinsey-konsulent Frederic Laloux mener at det er på tide å vrake hierarkiet som styringsmodell. 

Foto

Pressenytt

Mener at den tradisjonelle sjefsrollen er på vei ut

Publisert: 5. juni 2015 kl 09.50
Oppdatert: 5. juni 2015 kl 09.50

– Gjennom menneskehetens historie har vi tatt høyst nødvendige sprang fra stammeorganisering til jordbrukssamfunn, og videre til industri- og etter hvert informasjonssamfunnet. Nå står vi foran det femte spranget.

Dette sa den tidligere McKinsey-rådgiveren Frederic Laloux, forfatter av boken «Reinventing Organizations» under en lederkonferanse i regi av konsulentselskapet Sopra Steria denne uken, melder Sopra Steria i en pressemelding via Pressenytt.

Laloux viser til en verdensomspennende Gallup-undersøkelse som avdekker at bare 13 prosent av arbeidstakere er engasjert i jobben. Det store flertallet oppgir at de ikke er motiverte, mens 24 prosent er aktivt misfornøyde med arbeidsplassen sin.

Laloux mener at funnne i undersøkelsen er et tegn på at måten vi styrer organisasjoner på i dag ikke virker lenger. Han mener at verden er for kompleks og foranderlig til at vi effektivt kan styre organisasjoner og selskaper slik en kaptein styrer et skip.

– Vi trenger organisasjoner der vi styrer oss selv, og der vi kan bruke alle sider ved oss selv, argumenterer Frederic Laloux.

Selskaper endret modell

Laloux har studert virksomheter som uavhengig av hverandre har vraket rådende ledelsesmodeller og valgt en annen kurs. Han viser til at selskapene  gjennom prøving og feiling utviklet nye likemannsbaserte, kunnskapsdrevne beslutningsstrukturer som lar ansatte ta i bruk alle sider ved seg selv.

Saken fortsetter under annonsen

– Slik dagens arbeidsliv er lagt opp tar vi bare med deler av oss selv på jobb; den selvhevdende, offensive, maskuline siden. Andre sider, om det er lidenskap, tvil eller medfølelse, legges til side. Dette gjør oss fundamentalt ulykkelige. Ikke rart de fleste av oss ikke er engasjerte, uttaler Laloux.

Virksomhetene han har studert styres ikke etter strategidokumenter eller detaljerte budsjetter. I stedet for å forsøke å forutsi og kontrollere sine omgivelser prioriterer de observasjon og reaksjon. Mens en tradisjonell ledelsesmetode er å tenke fem år fremover og planlegge for ett år av gangen, tenker morgendagens virksomheter ifølge Laloux 20 år fremover og planlegger fra dag til dag. Han mener at de på denne måten i større grad klarer å ta mer informerte beslutninger.