Tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen reiser for tiden verden rundt og forteller om norske kvoteringserfaringer.

 

– Loven har fungert etter hensikten

Publisert: 25. mai 2015 kl 08.00
Oppdatert: 22. mai 2015 kl 13.13

–Selskapene som er berørt av loven har klart å oppfylle kravet. Spådommer om at vi ville få tvangsoppløsning av selskaper for selskapene ikke hadde mange nok kvinner i styrene er gjort til skamme, sier Ansgar Gabrielsen, som var en av de få mennene som satt i salen da boken om virkningene av kjønnskvotering i næringslivet ble lansert.

Han sier at grunnen til at han ønsket kvotering til styrene var at man skulle lete etter egnede kandidater i hele befolkningen folket, ikke bare blant halvparten.

– Mitt anliggende var ikke likestilling. Min erfaring er at med en gang man gir saker et feministstempel, så stopper de opp.

– En verdensvare

Gabrielsen fikk mye oppmerksomhet og sterke reaksjoner da han som høyremann og næringsminister kastet seg inn i arbeidet for å få vedtatt kvoteringsloven. Mange har senere sagt at nettopp hans rolle var avgjørende for at loven faktisk ble vedtatt. 

Den slags utspill hadde tidligere kommet fra likestillingshold, og ikke fra næringslivshold. De kom som regel fra kvinner, og ikke fra menn. Dessuten var tradisjonen at de kom fra venstre­siden, ikke høyresiden.

Det er mange som ønsker å høre denne historien, og bare siden jul har Ansgar Gabrielsen vært i Asia, Sør-Amerika og i Europa for å snakke om kjønnskvotering.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er stadig flere land som setter dette på agendaen, og en del land innfører også lovgivning.