Lego vil ha globale ledere
Den danske toppsjefen i Lego, Jørgen Vig Knudstorp, sier til Dagens Næringsliv at han vil ha rekruttere ledere så globalt som mulig. Logikken hans er enkel, vestlige ledere har ført til suksess for Lego i vestlige land, men videre vekst utenfor vesten vil kreve andre typer ledere.
Knudstorp leder det som er blitt verdens mest lønnsomme leketøysprodusent etter at Lego i 2014 gikk forbi amerikanske Mattel med 9,7 milliarder i driftsinntekter.
Med bakgrunn fra Mckinsey var det nærliggende for ham å starte med fakta: Av 26 direktører satt 15 i Danmark. Det ville han ha slutt på og kommanderte lederne ut i verden. To år senere sitter kun ti av direktørene, inkludert ham selv, igjen i Danmark.
– Jeg trenger ledere som skjønner hva man diskuterer i sosiale medier i Singapore eller hvordan man leder kinesere, sier han til DN.
Samtidig er det viktig fom ham å ikke miste den verdifulle Lego-kulturen som har vært en viktig nøkkel til suksess gjennom hundre år. På den nye fabrikken i Singapore har han derfor ansatt to toppsjefer. En kinesisk leder og en som kan legokultur.
Betyr dette at den skandinaviske ledermodellen står for fall?
– Vi er veldig lite opptatt av å ansatte utenlandske ledere i Norge, både ute og hjemme. Det handler delvis om kontekst, men skal kjenne kulturen til norske selskap for å kunne lede dem, medn det handler også om at lederutvelgelse i Norge er en svært konservativ øvelse. Norske lederes nettverk er norsk og utdannelsen henter de fortsatt helst ved NHH, sier ledelsesforsker ved BI, Johan Olaissen til DN.
Jotun, DNB og Telenor satser alle internasjonalt. Mens det finnes flere internasjonale direktører i selskapene, er konserlederene nesten alltid utelukkende norske.