Ny NAV-direktør Sigrun Vågeng: – Jeg er ekstremt opptatt av ledelse
Sigrun Vågeng ble lansert som ny NAV-direktør 18. september. Allerede 5. oktober var hun på plass i sin nye jobb. Alt ble lagt til rette for at Vågeng kunne sette i gang med jobben så raskt som mulig.
Utenfor Navs hovedkvarter i Økernveien 96 på Hasle i utkanten av Oslo sentrum dundrer trafikken forbi kontinuerlig. Hasle er et knutepunkt i Oslotrafikken. Det samme er Nav i det norske velferdssamfunnet. Det er ingen overdrivelse å hevde at det hender det meldes om køer og forsinkelser i Nav også.
Men nå skal alt bli så mye bedre. Forventningene til den nye NAV-direktøren er skyhøye. Både fra politikere, i departementet, fra organisasjonene og fra de 19 000 ansatte som jobber i Nav-systemet.
Sigrun Vågeng blir litt oppgitt når vi spør det samme uoriginale spørsmålet alle Nav-sjefer må regne med å bli stilt av en kreativ norsk presse.
– Hvorfor vil du deg så vondt?
– Nav har et kjempestort samfunnsoppdrag. Jeg er et samfunnsengasjert menneske, sier Vågeng. Hun er nok litt lei av alle merkelappene som settes på alt som har med Nav å gjøre. Hun vil ikke være med på at hun har «Norges verste lederjobb».
– Nav får ofte uforholdsmessig mye kjeft. Men man skal heller ikke underkommunisere at Nav har utfordringer. Og alle kan nok ikke ta en slik jobb heller. Det er ingen nybegynner-jobb, sier Sigrun Vågeng.
Og noen nybegynner er ikke 64-åringen. Med sin bakgrunn blant annet som direktør for arbeidslivspolitikk i NHO og administrerende direktør i KS vet hun hva arbeidsmarked og velferdstjenester handler om. I tilligg var hun leder av det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for Nav, som i april leverte sin rapport etter å ha analysert Nav fra A til Å. – Det er 19 000 flotte folk som jobber her. De aller fleste har en sterk glød for arbeidet sitt. Jeg møtte flere av dem i arbeidet med Ekspertutvalget.
– Hadde du tatt denne jobben hvis du ikke hadde vært med i Ekspertutvalget?
– Det er jeg litt usikker på. Jeg trodde jeg var ferdig med topplederjobber. Men arbeidet i utvalget lærte meg masse om den kompleksiteten som er i Nav. En kompleksitet jeg bare ante noe om tidligere. Arbeidet i utvalget gjorde nok sitt til at denne jobben ble viktigere for meg. Dessuten har utvalgsarbeidet hjulpet meg i gang. Jeg kunne jo en god del om Nav før jeg startet i jobben.
A-en i Nav
– Hva blir det viktigste for deg fremover?
– I mitt ansettelsesbrev står det at jeg skal dreie Nav mot arbeid, sier Vågeng. Arbeid er grunnlaget. Hele velferdssamfunnet hviler på arbeid. Dette ser vi ikke minst i kjølvannet av den økende arbeidsledigheten flere steder i landet.
– I 2009 var det svart over hele landet. Nå er det oljevirksomheten langs kysten fra Agder og oppover som blir sterkest berørt, mens det andre steder i landet går bedre.
– Vi må bidra til at den nødvendige omstillingen som nå kommer blir minst mulig smertefull.
– Ekspertutvalget mener at Nav bør styrke samarbeidet med arbeidsgiverne. Er det noe du vil følge opp?
– Ja. Nav produserer ikke jobber. Men jeg tror det finnes kompetanse der ute som arbeidsgiverne ikke får tak i. Derfor er det viktig å kjenne det lokale arbeidsmarkedet og de lokale arbeidsgiverne.
– Tre prosent av alle møtene Nav har er med arbeidsgivere. Det er for lite, sier Vågeng som allerede har booket møter med lederne i de store arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, Spekter og KS.
– Noe av kritikken mot Nav har vært at vi har hatt for lav kunnskap om arbeidsmarkedet, fortsetter Vågeng. Hun påpeker samtidig diplomatisk at «det jobbes veldig bra med dette mange steder».
– Men det blir aldri feil å vite mye om arbeidsmarkedet.
Og selv om hun skal møte sine lederkolleger i de store organisasjonene, er det ikke der jobbene skapes.
– Vi kan åpne døren og bidra til oppmerksomhet, men det er den kontakten som skjer lokalt som er den viktigste. Bra gjort er bedre enn bra sagt.
Nav tilbyr godt over 60 000 tiltaksplasser for arbeidssøkende. 45 000 av disse er såkalt skjermede arbeidsplasser. I tillegg kommer øremerkede tiltak og tiltak for ungdom.
– Men det må ikke være slik at det eneste Nav-kontoret har å tilby er en tiltaksplass. Vi må i dialog med arbeidsgiverne, og kartlegge behov og kompetanse.
Mini-CV: Sigrun Vågeng (64)
Sigrun Vågeng begynte som administrerende direktør i Nav – Arbeids- og velferdsdirektoratet – 5. oktober i år.
Hun kommer fra stillingen som direktør i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
Hun var administrerende direktør i KS fra 2009 til 2013 og direktør for arbeidslivspolitikk i NHO fra 2001-2009.
Hun har også hatt direktørstillinger i Prosessindustriens landsforening og vært direktør for Norsk hotell- og restaurantforbund.
Vågeng er utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole.
Hun har og har hatt flere styreverv. I dag er hun blant annet nestleder i styret for Helse Sør-Øst og styreleder ved Norsk design og arkitektursenter.
Sigrun Vågeng ledet ekspertgruppen som har vurdert tiltak som kan bidra til et enklere, mer effektivt og brukertilpasset NAV. Den drøyt 200 siders rapporten ble lagt fram i april i år.
Tydelighet og ledelse
– Ekspertutvalget foreslår også å redusere antall Nav-kontorer. Hvem skal ut?
– Nå tror alle at jeg sitter med en liste og krysser av for hvem som skal ut…
– Men økt samarbeid, for eksempel på tvers av kommuner, kan være like nyttig. Dessuten får vi en kommunereform som kan gjøre det naturlig å slå sammen noen kontorer. Det må vi være forberedt på, sier Vågeng.
– Om ikke vi skal ha færre kontorer med det første, så skal vi i alle fall få tydeligere Nav-kontor. Det viktigste er at oppgavene løses. Organiseringen kan vi ta seere.
Og tydeligere Nav-kontor krever myndige ledere, konstaterer Vågeng.
Det er 1500 ledere i Nav. Neste år må alle belage seg på å på å være med på et lederutviklingsprogram.
– Hvis vi skal bli tydeligere, må vi ha ledere som tør og omgivelser som tåler.
5000 av de som jobber på NAV-kontorene er er ansatt i kommunen og mange av lederne er også kommunalt ansatt. Derfor vil mye av lederutviklingen skje i nært samarbeid med de enkelte kommunene.
– I Nav som i mange andre lederjobber i det offentlige er man ofte mer opptatt av å gjøre tingene riktig enn å gjøre de riktige tingene, sier Sigrun Vågeng.
– Det er nødvendig med litt større frihet på de enkelte Nav-kontorene. – Derfor er jeg ekstremt opptatt av ledelse, sier hun.
Vågeng forteller at Nav har et stramt mål- og resultatstyringsopplegg. Det er mye å krysse av for den enkelte leder for å si det forsiktig. Og Nav-lederne er ifølge sjefen og en fersk medarbeiderundersøkelse veldig flinke til å krysse av riktig og til å ha tellekantene i orden.
– Men mindre rapportering må bli et resultat hvis målet er mindre styring og mer ledelse, fremholder Nav-sjefen.
Og for sikkerhets skyld: – Vi skal selvsagt fortsatt ha god styring. Bare så det er sagt.
Sigrun Vågeng er ikke redd for at folkene hennes ikke skal klare å endre seg. Nav er vant med endring og omstilling. Det skjer nesten hele tiden. Som ellers i samfunnet, legger hun til.
Fornøyde: SIgrun Vågeng ble utnevt som ny NAV-direktør 19. september av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. (Foto: NTB-scanpix)
Lederutvikling i Nav
I flere undersøkelser blant alle som jobber i Nav-systemet har det kommet frem at det er godt rom for forbedringer av lederskapet i organisasjonen. Den siste organisasjonsundersøkelsen fra 2014 viser at mange medarbeidere i Nav er misfornøyde sine ledere.
Blant annet viser undersøkelsen at:
- lederne ikke er tett nok på det som skjer
- ikke gir tilbakemeldinger
- i for liten grad utfordrer, gir anerkjennelse og håndterer konsekvenser
- ikke er tydelige nok
- ikke tar tak i konflikter
Men noe er da bra også. Lederne får også pluss fra menge medarbeidere for at de:
- viser støtte og omtanke
- er lydhøre
- gir handlingsrom
- setter tydelige mål
- har oppmerksomhet på effektiv drift
Nå skal Nav gjennomføre et eget program for lederutvikling for sine 1500 ledere, både på de statlige og kommunale Nav-kontorene.
Programmet skal gjennomføres i samarbeid med kommunene og kjøres i gang fra neste år.
IKT-marerittet
– Men hva med den store, vanskelige, uregjerlige og enormt dyre elefanten i rommet? IKT?
– I en stor organisasjon som Nav, er gode IKT-systemer hele grunnlaget for at vi skal kunne levere det vi skal. IKT-utfordringene startet jeg med allerede første dag på jobb, sier Vågeng.
Men hun er ikke med på at Nav er helt håpløse når det kommer til IKT.
– Det er grunn til å minne om at vi har utviklet en pensjonsløsning som fungerer helt utmerket og som vi faktisk har vunnet priser for, sier hun.
– På den annen side sliter vi fortsatt med enkelte systemer fra 1978…
– Oppmerksomhet rundt IKT må jeg ha hele tiden. Brukerne våre vil forvente at vi følger med i den digitale utviklingen.
Hun hevder å være godt i gang. Men dette er store prosjekter.
– Se bare på pensjonssystemet. Nå må det endres til å ta inn de nye reglene for ektefeller og samboende pensjonister. Men det skal vi få til.
– Er du redd for å havne i høring på Stortinget eller på annen måte bli stilt til veggs for dårlige og for dyre IKT-prosjekter?
– Jeg kan ikke gå rundt å være redd for å mislykkes. Når det dreier seg om så store penger, må man tåle at det er stor oppmerksomhet.
Nav har lenge jobbet med å digitalisere flere av sine tjenester.
Fra før finnes skjemaene for dagpenger, uføretrygd og alderspensjon som digitale søknader, og flere er under planlegging.
– Vi jobber internt med noe vi kaller «kanalstrategien». Det innebærer å få flest mulig av brukerne våre over på nett, og dermed frigjøre kapasitet til veiledning.
Det nyeste er at man nå kan søke om foreldrepenger via nettet. Man må ikke lenger ta turen til et Nav-kontor for å gjøre det. Også arbeidsavklaringspenger kan man nå søke om hjemmefra via nettet.
– Men vi må huske at synet på Nav handler om opplevelsen av møtet mellom mennesker og system. Enten det skjer på nett eller på et kontor.
Sagt om ansettelsen av Sigrun Vågeng
LO-leder Gerd Kristiansen
«Jeg er svært glad for å ha fått den direktøren jeg ønsket meg»
Arbeidsminister Robert Eriksson
«Det blir et spennende samarbeid videre, for vi ser at vi har mange sammenfallende syn»
Hanne Nordhaug, leder for NTL Nav
«Jeg er positivt overrasket»
Perly Paulsen, leder for Unio i Nav
«Nav vil få en dyktig leder med erfaring fra både næringsliv og kommunal forvaltning. Det trengs for å lede en etat det har stått strid om fra første stund»
Johan Martin Leikvoll, direktør i Attføringsbedriftene i NHO
Aktiv rådgiver
– Hva mener du er det viktigste for Nav å sørge for, at folk gjør sin plikt eller får oppfylt sine rettigheter?
– Det som er så flott i Nav, er at vi er pålagt å sørge for begge deler.
– Ja, du har dine rettigheter, men du er også pålagt noen plikter. Det er flere måter å jobbe med disse aspektene på. Og det krever gjerne ulike former for kompetanse.
– Frykter du at ledigheten vil øke ytterligere, og dermed skape økt press på Nav-systemet?
– Ingen kan styre markedet. Vi kan ikke hindre at oljeprisen faller og at folk mister jobben. Men vi må forstå det som skjer og ta grep der vi kan, sier hun.
Også langtidsledigheten øker. Den mener Vågeng Nav kan gjøre noe med.
– Nav må sørge for å drive godt og effektivt. Men arbeidsmarkedet kan vi ikke styre. Vi bestemmer heller ikke hvilke type ytelser som skal gis og hvor mye penger de skal utgjøre. Det er det politikerne som gjør.
– Hva slags type Nav-sjef vil du bli? Vil du bli en aktiv sjef som sier hva du mener, eller vil du arbeide mer i det stille?
– Vi er et fagdirektorat hvor en av oppgavene er å gi politikerne råd. Vi kan også spille inn råd om saker uten å ha blitt spurt direkte om det i forkant, sier Vågeng, og mer enn antyder at både statsråd og offentlighet nok ikke har hørt det siste fra henne.
– Jeg er faktisk blitt bedt om av statsråden å være en aktiv rådgiver. Og det vil jeg være. Det vil bli en viktig del av min jobb.
Ledelse i Nav
Spørsmål om ledelse i organisasjonsundersøkelsen fra 2014. Svar i prosent.