Overivrige ledere møter motstand
En ny personalsjef blir ansatt i en mellomstor organisasjon i Sverige. Det er dårlig stemning på arbeidsplassen. Sykefraværet er høyt. Den nye lederen bestemmer seg for å sette i gang et helseprosjekt. Hvis folk trener mer og spiser sunnere, blir de friskere, gladere og får det triveligere sammen. Sykefraværet vil gå ned og prestasjonene vil bli bedre. Tenker personalsjefen.
Torkild Thanem, norsk professor i organisasjon og ledelse ved universitetet i Stockholm, studerte en gruppe ansatte organisasjonen hvor tiltakene ble iverksatt. Han forteller at personalsjefens personlige iver for sunt kosthold og trening etter hvert kom til å gjennomsyre tiltaket på en slik måte at enkelte medarbeiderne reagerte svært negativt på det.
Frivillig tvang
I et intervju i Ukeavisen Ledelses papirutgave forteller han at tiltakene som ble iverksatt i utgangspunktet var frivillige, men at de etter hvert gikk over til en form for frivillig tvang.
– Det ble etablert forventninger som enkelte ansatte opplevde som et forventningspress. Ettersom man antok at dette skulle være bra for alle, syntes man at alle burde være med, sier Thanem, som mener at det går en veldig tynn grense mellom det å motivere andre og spre entusiasme og det som oppleves som påtvunget.
I den nevnte virksomheten ble helsetiltakene en fast post på programmet på mandagsmøtene. På møtene gikk de runden rundt bordet for at alle skulle få fortelle hva de hadde gjort for å leve et helsevennlig liv den siste uken. Greit for noen, men enkelte opplevde det som en krenkelse av sin personlige integritet.
Noen ledere blir så overivrige at de beveger seg ut den formelle lederrollen, registrerer Torkild Thanem, norsk professor i organisasjon og ledelse ved Universitetet i Stockholm.
Passerer noen grenser
Ledere som blir så engasjerte at det tipper over går utover den formelle lederrollen sin på en måte som kan oppleves som invaderende, og som ofte blir møtt med kritikk og motstand. Thanem mener det er viktig å erkjenne at denne typen grenseoverskridelser finnes, på godt og ondt.
– Det er ikke usannsynlig at vi vil få se mer av dette i et samfunn der grensene mellom arbeidsliv og privatliv blir stadig mer utydelige, sier professoren, som oppfordrer engasjerte ledere til å ha kritisk distanse til sine egne «lidenskaper».
– Vær gjerne engasjert i dine medarbeidere, men respekter at ulike medarbeidere har ulike verdier og interesser.
Dette er et utdrag fra en større artikkel. Hele intervjuet med Torkild Thanem, finner du i Ukeavisen Ledelse nr. 45, 2014.