Deltakerne i «Oppdrag lykke» ble loset gjennom oppmerksomhets­øvelser som brukes av jagerflygere og helikopterpiloter. En av øvelsene ble gjennomført i en testtank ved Flymedisinsk Institutt (bildet). HR-direktør i Nordea Norge, Stine Fjell, i midten til venstre, forsker og instruktør Anders Meland foran til høyre.

Oppdaget mental trening gjennom «Oppdrag Lykke»

Publisert: 6. desember 2013 kl 08.00
Oppdatert: 19. desember 2014 kl 23.17

Stine Fjell var en av deltagerne i TV-programmet Oppdrag Lykke, en NRK-serie som har rullet over skjermene denne høsten. Prosjektet var å se om deltagerne, fire helt vanlige mennesker, kunne få en litt lykkeligere hverdag ved hjelp av teknikker og tips fra positiv psykologi. I ett program ble deltagerne introdusert for trening i oppmerksomhet nærvær, også kalt mindfulness. En teknikk med røtter i buddhisme og meditasjon. Stine Fjell forteller at hun i utgangspunktet var skeptisk.

Les også hovedsaken: Trente oppmerksomheten, spisset konsentrasjonsevnen

– Mindfulness har vært hausset veldig opp, og det var ikke et verktøy det var naturlig for meg å oppsøke. Jeg tenkte at dette var noe som var forankret i tro og religion på en måte som jeg ikke identifiserte meg med. 

Skepsisen avtok

Stine Fjell er en leder som holder høyt tempo. Hun er proaktiv. Bevisst på hva hun vil, alltid på vei framover. Noen ganger flere skritt foran folk hun har rundt seg, forteller hun. Hun ble med i Oppdrag Lykke fordi hun ønsket å være mer tilstede i sitt eget liv, og underveis i programmet ble skepsisen til mental trening avløst av nysgjerrighet.

Forskning pekte i retning av at mindfulness ga økt velvære og livskvalitet, øvelsene i programmet hadde ikke noe med religion å gjøre og hun fikk vite at dette var noe også jagerflygere drev med. Stine Fjell smiler. 

– Jeg tenkte at hvis jagerflygere kan gjøre dette, så er også legitimt også for meg. Kunne de, så kunne jeg. 

Saken fortsetter under annonsen

Skaper øyeblikk

Anders Meland, forsker ved Flymedisinsk Institutt, guidet Fjell og de andre deltagerne i programmet gjennom noen økter med mental trening. Vi fikk se alle sitte helt stille med øynene lukket inne i en flykropp.  De lyttet til Melands rolige instruksjoner. De jobbet med oppmerksomheten sin på en måte som kan minne om det som skjer i meditasjon. 

– Vi forsøkte ulike metoder, og det viktigste for meg i dette ble pusten. Å bli oppmerksom på pusten var en a-ha opplevelse for meg, sier Fjell, som nå har lagt inn noen korte, mentale treningsøkter hver dag.

– Jeg bruker opp fem minutter på starten av arbeidsdagen og fem minutter på slutten av dagen, før jeg drar hjem. Jeg kan også sette meg ned i noen minutter før et viktig møte.

Hun pleier å lukke øynene i noen minutter. Kjenner på pusten og forsøker å være tilstede i nuet. Ofte bruker hun også en øvelse der hun puster inn, holder pusten en liten stund og så puster ut igjen. I et gitt mønster. 

– Jeg skaper meg et øyeblikk hvor aktiviteten og følelsene reduseres. 

Møteforberedelse

Saken fortsetter under annonsen

En kort mental pause gjør det lettere å gå inn i et vanskelig møte, opplever Fjell. 

– Jeg forsøker å akseptere de følelsene og tankene som er tilstede, og opplever at jeg blir mer rasjonell og rolig av det. En annen effekt er at jeg føler at jeg klarer å se flere sider av et menneske enn jeg gjorde før. Jeg lytter mer. 

Tidligere var hun alltid på vei til noe annet, forteller hun. Til neste mål. Til neste kvartal. 

– Nå er jeg mer til stede i situasjonene jeg er i, både på jobb og privat. 

Satt på et hurtigtog

Stine Fjell er HR-direktør i Nordea Norge, men har ingen konkrete planer om å innføre mindfulness eller annen mental trening blant ledere og ansatte.

– Men jeg mener at dette er et verktøy man kan bruke i utviklingsprogrammer på lik linje med andre verktøy, som en del av en helhet.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om Fjell opplevde at mental trening hadde effekt for egen del, understreker hun at det er viktig at hver enkelt finner det verktøyet som fungerer for dem. 

– Det er ikke noe poeng å skulle adoptere noe bare fordi alle andre gjør det. Du må vite hva målet ditt er.

– Hva var ditt mål?

– Å være mer tilstede på alle arenaer i live mitt. Jeg følte at jeg selv satt på et hurtigtog, mens menneskene jeg hadde rundt meg stod igjen på perrongen.

Tid og tålmodighet

– Er du blitt en bedre leder etter å ha begynt med mental trening?

– Jeg tror det er for tidlig å skulle si noe om det, men jeg har fått noen tilbakemeldinger fra ansatte som opplever meg som mer balansert og mer opptatt av hverdagen deres og møtepunktene våre.

Saken fortsetter under annonsen

Opptakene til NRK-programmene varte fra januar til juni. Å endre adferd er da heller ikke noe du gjør over natten. Stine Fjell er mer tilfreds i hverdagen nå enn hun var før opptakene startet, men hun forteller at det har ikke kommet gratis: 

– Det har krevd tid – og tålmodighet.