ENSOMHET: Mange med funksjonsnedsettelser har opplevd økt sosial isolasjon og ensomhet under koronapandemien.

Foto

KariHoglund/iStock

Utvalg foreslår tiltak for funksjonshemmede som er rammet av pandemien

Publisert: 24. juni 2021 kl 09.40
Oppdatert: 24. juni 2021 kl 10.54

Koronapandemien har rammet personer med funksjonsnedsettelser hardt, fastslår en arbeidsgruppe som er nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet.

«Mange personer med funksjonsnedsettelser opplever sosial isolasjon og ensomhet, samt redusert tilgang både til kommunale helse- og omsorgstjenester, spesialisthelsetjenester, skole- og utdanningstilbud, fritidstilbud og arbeid», skriver arbeidsgruppa i sin rapport til departementet.

Arbeidsgruppa har hatt i oppgave å foreslå tiltak for å redusere konsekvensene av pandemien for personer med funksjonsnedsettelser og deres pårørende.

Arbeidsgruppa har bestått av representanter fra Helsedirektoratet, Bufdir, Utdanningsdirektoratet, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, SAFO (samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner), Unge funksjonshemmede, Mental helse, Pårørendealliansen og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Konkrete tiltak

– Jeg er glad for at rapporten inneholder konkrete tiltak for å redusere konsekvensene av pandemien for personer med funksjonsnedsettelser og deres pårørende. For å bedre tilbudet på kort sikt, har jeg bedt Helsedirektoratet om å oppdatere sine faglige råd, sende ut brev til landets kommuner og statsforvaltere og gjennomføre et webinar om smittevern og rettigheter for personer med funksjonsnedsettelser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Personer med funksjonsnedsettelser har ikke bare vært rammet i perioder med nedstenging under pandemien. Selv i perioder der samfunnet har vært gradvis gjenåpnet har utviklingen generelt gått sakte og i enkelte tilfeller saktere for personer med funksjonsnedsettelser, viser en kartlegging fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Saken fortsetter under annonsen

Derfor er det behov for tiltak også når pandemisituasjonen går mot mer normalisering .

Mange forslag

Dette er blant forslagene fra arbeidsgruppa:

  • Kommunen må sørge for å oppskalere tjenester for personer med funksjonsnedsettelser når smittesituasjonen tilsier det
    Lokale smitteutbrudd kan medføre redusert kvalitet og omfang på helse- og omsorgstjenester som er sentrale for personer med funksjonsnedsettelser. Eksempler på slike tjenester er dagtilbud, avlastning, fysioterapi og støttekontakt. I etterkant av et smitteutbrudd og når situasjonen tilsier det, må kommuner så raskt som mulig oppskalere omfanget av tjenester igjen. Oppskaleringen bør skje i samarbeid med brukere og pårørende.
  • Kommuner skal i samarbeid med bruker og pårørende vurdere behov for kompenserende tiltak ved reduksjon av helse- og omsorgstjenester
    Kommuner skal vurdere behov for kompenserende tiltak med utgangspunkt i kommunens ordinære tjenestetilbud, i samarbeid med bruker og pårørende. Samarbeid på tvers av ulike deler av den kommunale helse- og omsorgstjenesten, mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten - og spesialisthelsetjenesten og med bruker- og pårørendeorganisasjoner og likepersoner er viktig for nå utsatte grupper.
  • Økt satsning på velferdsteknologi
    Arbeidsgruppa foreslår en ekstra covid-19-pandemirelatert satsning på velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsettelser.
  • Kommuner bør følge opp tjenestemottakere som er sosialt isolerte
    Helse- og omsorgstjenestene bør drive oppsøkende virksomhet og kartlegge om det er tjenestemottakere som er isolerte og har behov for sosial kontakt. Det bør undersøkes om det er behov for fysisk eller digital sosial kontakt.
  • Etablering av pårørenderåd
    Det bør vurderes å opprette pårørenderåd på tjenestenivå i helse- og omsorgstjenesten. Ved å etablere et slikt råd har man representanter som på vegne av pårørende får løftet fram blant annet utfordringer og situasjonsbilde