SVIKT: Arbeiderpartiet svikter i stedet i kampen for funksjonshemmedes likestilling, mener partimedlemmer med bakgrunn fra lokalpolitikk og fra Stortinget.

Foto

Illustrasjon: Cornelius20Dreamstime

Ap-medlemmer mener partiet svikter funksjonshemmede

Publisert: 3. juni 2019 kl 10.43
Oppdatert: 4. juni 2019 kl 11.38

Arbeiderparti-medlemmene Tove Linnea Brandvik, Ann-Marit Sæbønes og Lars Ødegård er alle sterkt engasjert i funksjonshemmedes likestillingskamp. Nå står de sammen om et felles opprop der de uttrykker frustrasjon og utålmodighet med sitt eget parti, som de mener mangler en helhetlig politikk for funksjonshemmedes likestilling, skriver Handikapnytt.

– Vi ønsker å gi en tydelig tilbakemelding der vi sterkt oppfordrer Arbeiderpartiet til igjen å bli det ledende partiet for funksjonshemmedes likestilling, sier Lars Ødegård.

Ødegård har vært vararepresentant til Stortinget fra Akershus og mangeårig kommunestyremedlem i Nannestad. Han har i mange år arbeidet i Norges Handikapforbund.

Ann-Marit Sæbønes har vært ordfører i Oslo, og Tove Linnea Brandvik har vært ordfører i Lindås kommune og møtende stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Hordaland. Brandvik jobber til daglig i Uloba – Independent Living Norge og er innstilt til vervet som ny forbundsleder i Handikapforbundet.

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Frustrasjon

Frustrasjonen over Arbeiderpartiet har bygget seg opp over lang tid, sier de tre til Handikapnytt.

Saken fortsetter under annonsen

De forteller at dråpen som fikk begeret til å flyte over, er at Arbeiderpartiet velger å være en del av det politiske flertallet som hindrer at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) blir inkorporert i norsk menneskerettslovgivning.

– Det er ufattelig for meg at det bare er SV og Rødt blant partiene som ser at funksjonshemmedes FN-konvensjon må inn i norsk menneskerettslov, mens Arbeiderpartiet tilhører flertallet som sier nei, sier Ann-Marit Sæbønes til Handikapnytt.

– Hvorfor er det slik at Arbeiderpartiet lar være å nevne funksjonshemmede når de snakker om fattigdom? Hvorfor unnlater de å nevne funksjonshemmede når de snakker om vold og overgrep i likestillingsdebatten, enda vi vet at vår gruppe er mer utsatt enn andre? Hvorfor blir funksjonshemmede i liten grad tema for arbeidslivspolitikken? spør hun.

VELDEDIGHET: Tove Linnea Brandvik Tove mener Arbeiderpartiets passivitet avslører en veldedighetstankegang.

Foto

Morten Holm / Scanpix

Veldedighetstankegang

Tove Linnea Brandvik, mener Arbeiderpartiets passivitet avslører en veldedighetstankegang på dette feltet.

– Arbeiderpartiets politiske hovedgrep er rettigheter. Rettigheter og ikke veldedighet. Folk skal ikke stå med lua i hånda. Men på akkurat dette feltet som handler om funksjonshemmede, er det veldedighet som gjelder likevel, sier Brandvik.

Saken fortsetter under annonsen

Hadia Tajik: – Vil lytte

Handikapnytt har forelagt kritikken fra de tre for Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik, som sier hun vil møte kritikerne og lytte til kritikken. Hun imøtekommer imidlertid ikke kravet om å inkorporere CRPD i norsk menneskerettslov og er ikke enig i at funksjonshemmede neglisjeres i Arbeiderpartiets arbeidslivspolitikk.

«Vi kan bli flinkere til å nevne funksjonshemmede når vi snakker om vold og overgrep i likestillingsdebatten, men jeg er ikke enig i at funksjonshemmede i liten grad er tema i arbeidslivspolitikken vår. Det er dypt urettferdig at mennesker med nedsatt funksjonsevne diskrimineres i arbeidslivet og samfunnet generelt, og vi er bekymret for at mange blir stående utenfor arbeidslivet. Derfor handler mye av vår arbeidslivspolitikk om å inkludere flere», skriver Hajik i en e-post til Handikapnytt.