Spør juristene: Sagt opp

Publisert: 20. februar 2015 kl 07.00
Oppdatert: 27. februar 2015 kl 09.07

Spørsmål: Jeg er en arbeidstager som ble sagt opp i desember 2014. Oppsigelsesfristen var 1 måned. Etter forgjeves forhandlingsmøte, har jeg bedt den organisasjonen jeg er organisert i vurdere saken og eventuelt ta ut stevning. Da jeg møtte på jobb i begynnelsen av februar, fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde rett til å fortsette utover oppsigelsestiden, siden det ikke var tatt ut søksmål. Arbeidsgiver mente også at jeg ikke hadde varslet om dette, slik at retten til å fortsette i jobben utover oppsigelsestiden var bortfalt. Har arbeidsgiver rett i dette?

Fortvilet arbeidstager

Svar: Arbeidsgiver har nok et poeng. Etter arbeidsmiljølovens § 15-11 har man rett til å fortsette i stillingen under en oppsigelsestvist dersom man har reist sak innen 8 -åtte- uker etter avsluttede forhandlinger og innen utløpet av oppsigelses­tiden. Har man en kort oppsigelsestid, er det viktig å være oppmerksom på dette doble fristløpet. Denne siste fristen – innen oppsigelsestiden – kan skyves på ved å varsle arbeidsgiver skriftlig om at søksmål vil bli reist innen 8 ukers fristen. 8 ukers fristen er absolutt. 

Nå kjenner ikke vi alle enkelthetene i din ­kontakt med arbeidsgiver vedrørende oppsigelsen, men er det ikke gitt skriftlig søksmålsvarsel innen utløpet av januar, vil nok du her ha mistet retten til å fortsette i stillingen under saks­anlegget.

SBDL v/Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes