Spør juristene: Nedbemanning

Publisert: 20. februar 2015 kl 07.00
Oppdatert: 27. februar 2015 kl 09.06

Spørsmål: I forbindelse med en nedbemanning i vår virksomhet, står vi overfor spørsmålet om hvem som må gå. Vi er en mellomstor snekkerbedrift som har både norske og utenlandske arbeidstakere. Vi ønsker at 8 av snekkerne sies opp, da disse ikke kan norsk. Selv om de har jobbet i bedriften i ett til to år, har norskkunnskapene ikke bedret seg. Vi ser at dette er et problem ved utførelsen av oppdragene. Kan vi legge avgjørende vekt på dette, eller må vi legge avgjørende vekt på ansiennitet eller andre ting?

Bedriftsleder i snekkerfirma

 

Svar: Svaret er noe usikkert og avhengig av omstendighetene. Ved oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold, må det foretas en konkret skjønnsmessig helhetsvurdering av kriterier som anses saklige etter loven. Dette kan være dokumenterbare kvalifikasjoner, ansiennitet eller sosiale forhold.

Er språkkunnskaper et problem for utførelsen av arbeidet, og arbeidstakerne ellers stiller rimelig likt, vil mangel på norskkunnskaper kunne være et avgjørende og saklig moment ved utvelgelsen av hvem som må gå. Har de aktuelle arbeidstakerne bedre ansiennitet enn de øvrige, og sosiale hensyn (dvs. familiære eller helsemessige forhold) tilsier at de har behov for videre arbeid, må dette likevel også tas med i vurderingen av hvem som må gå.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes