Skaper ro i organisasjonen

Publisert: 6. februar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 5. februar 2015 kl 14.23

Onsdag ble det klart at Statoils styre går for den interne kandidaten som ny administrerende direktør.

– Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker er ekstra gledelig, uttaler Statoils styreleder, Svein Rennemo.

Varm mottakelse internt

Internt i Statoil er valget tatt varmt imot. Utnevnelsen blir sett på som et stabiliserende element for hele organisasjonen. Sætre har jobbet i Statoil i 35 år. Han ble konstituert som Statoil-sjef da Helge Lund i oktober takket ja til jobben som toppsjef i britiske BG-Group. Sætre har vært en del av

Statoils konsernledelse siden 2003. Fra da til 2010 var han økonomi- og finansdirektør. Deretter var han leder for forretningsområdet «Markedsføring, prosessering og fornybar energi».

Sætre var en sentral skikkelse i Statoil under børsnoteringen i 2001 og han spilte en betydelig rolle under fusjonen med Hydros olje- og gassvirksomhet.

Utnevnelsen ble tatt varmt imot av investorene. I takt med den fallende oljeprisen har ryktene om at Statoil må kutte i utbyttepolitikken gått stadig høyere. Sætre har i en årrekke vært mannen bak Statoils utbyttepolitikk, og det beroliger finansbransjen.

Saken fortsetter under annonsen

I Stavanger har man i mange år fryktet at hovedkontoret skal flyttes til Oslo, eller kanskje til og med til London. En eventuell utnevnelse av en utlending med base i London, som briten John Knight, kunne satt fortgang i flytteprosessen fryktet mange. Men Sætre er opprinnelig fra Sunnmøre og har bodd mange år i Stavanger. Det skulle roe gemyttene også i oljebyen.

Flere utfordringer

Den lave oljeprisen kan ikke Sætre gjøre så mye med, så mest spenning knytter det seg til hvordan den nye sjefen vil balansere selskapets spesielle vekstutfordringer med det politiske eierskapet. En vanskelig øvelse som forgjengeren Helge Lund utførte med ekstra fintfølelse. Blant annet gjorde Lund det klinkende klart i organisasjonen at Statoil aldri skulle være et selskap som drev optimal skattetilpasning, med de finansielle krumspring som det kan innebære.

Den sittende regjeringen har gitt selskapet arbeidsro, men om tre år er det Stortingsvalg, og om dagens meningsmålinger gir en indikasjon på hvilken type majoritetseier selskapet må forholde seg til da, er det kanskje passende at Sætre foreløpig sagt seg villig til å lede selskapet i bare tre år.

Flere velger internt

Valget av Sætre er også i samsvar med hva som er vanlig når store, internasjonale virksomheter velger ny toppsjef. Det store flertallet av nye toppsjefer i store selskaper, både internasjonalt og i Norge, hentes fra selskapenes egne rekker.

Konsulentselskapet Strategy& kartlegger hvert år sjefsskiftene i verdens 2500 største selskaper. Den siste undersøkelsen viser at 360 av de 2500 selskapene byttet toppsjef i 2013, og at hele åtte av ti sjefer ble rekruttert internt.

Saken fortsetter under annonsen

Ukeavisen Ledelses årlige kartlegging av lederskifter i de 50 største selskapene på Oslo Børs, viser samme tendens. Ved utgangen av 2014 hadde 70 prosent av de største selskapene på børsen en toppsjef som var rekruttert fra egne rekker. Blant de 8 nye topplederne som var kommet inn i løpet av året, var 7 hentet internt – to konstituerte toppledere inkludert. Den ene av de to konstituerte topplederne, Eldar Sætre, er de siste ukene blitt vurdert opp mot andre kandidater, og er altså blitt funnet tung nok.

En årsak til at selskaper velger toppsjefer utenfra er at de ønsker store forandringer. Det ser ikke ut til å ha vært tilfellet i Statoil. Ulempen for den som kommer utenfra er at han eller hun ikke kjenner selskapet og kulturen. Dermed kan det være mer utfordrende å skape resultater. Fordelen for den som kommer internt fra er gjerne at han eller hun har jobbet i ulike deler av selskapet og kjenner selskapet, utfordringer, muligheter og - ikke minst - selskapskulturen.

Per-Ola Karlsson, senior vice president i Strategy&, er ikke i tvil om at internt rekrutterte toppsjefer i snitt leverer bedre resultater enn toppsjefer utenfra.

– Over tid er det et konsekvent funn at internt rekrutterte toppsjefer leverer bedre resultater enn sjefer som kommer utenfra, sa Karlsson til Ukeavisen Ledelse nylig.

Om Eldar Sætre lever opp til de forventningene som andre toppsjefer som har klatret helt til topps i egen organisasjon har skapt, gjenstår å se.

Paid article
Yes