Selger arkiv til Saudi Arabia

Publisert: 9. januar 2015 kl 09.00
Oppdatert: 9. januar 2015 kl 09.42

Gruppen fikk så mye positiv tilbakemelding for jobben på den hektiske uken at Alexander tok med seg ideen tilbake til Trondheim. I dag er 25-åringen daglig leder i Tind, et selskap med syv ansatte som allerede er i gang med å selge systemet internasjonalt. Foreløpig har bedriften tre kunder, to forskningsinstitusjoner i henholdsvis Tsjekkia og Saudi Arabia samt et universitet i Spania. Systemet kan i prinsippet håndtere alt slags digitalt innhold, men er rettet inn mot forskningsmateriale; publikasjoner, rapporter, artikler, journaler og rådata. Også administrativ informasjon samt foto og levende bilder skal kunne lagres og presenteres forteller han.

CERN-partner

– Vi har en ekslusiv lisensavtale med CERN, og vi samarbeider tett med det opprinnelige utviklermiljøet. Vi gjorde noe av den kommersielle vurderingen som ansatte hos CERN før vi startet vårt eget firma, og tre av våre syv ansatte har sin daglige arbeidsplass i CERNs teknologimiljø i Geneve. CERN skal jo fortsette å bruke systemet selv og de har en egeninteresse av å samarbeide med oss om den videre utviklingen.

CERN er dessuten en kjent merkevare som hjelper den unge bedriften mye i markedsføringen.

– Det å være en offisiell CERN-partner gir oss en viktig anerkjennelse utad, legger han til.

Bedriften består i dag av tidligere studenter fra både Entreprenørskolen og Datateknikk ved NTNU. Selv har 25-åringen fra Averøy på Nordmøre sin bakgrunn fra noe så ubibliotekalt som byggteknikk.

– En helt naturlig karrierevri det der …?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har litt teknisk programmeringskompetanse jeg også, selv om andre heldigvis har mer. Det aller viktigste er imidlertid at vi alle har brukt tid på å tilegne oss kunnskap om den industrien vi skal betjene. Vi har måttet lære oss industristandarder og måten verktøyet skal brukes på. Du kan ikke stille på en messe bare med et dataprogram uten å ha en grunnkompetanse om det fagspråket og de systemene kundene dine allerede benytter. Nødvendigheten av denne type kompetanse er faktisk noe av det viktigste jeg fikk med meg fra tiden på Entreprenørskolen. 

Skal selge tjenester

Mye av nøkkelen til det Alexander Nietzold håper skal bli en suksess ligger i at han og kollegene tidlig omdefinerte seg fra en bedrift som skulle selge et produkt til en bedrift som skulle selge en tjeneste.

– Det er stor forskjell på å selge et dataprogram som du overlater til en kunde, og det å selge en løpende servicefunksjon. Vi markedsfører oss mot forskningsinstitusjoner, biblioteker og utdanningsinstitusjoner, og vi selger en tjeneste som er utformet slik at kunden verken trenger maskinvare eller særlig it-kompetanse selv.

– Dessuten adskiller vi oss fra konkurrentene ved at vi har utviklet et system som er veldig skalerbart, legger han til.

– Prognosene tilsier at den totale digitale informasjonsmengden i verden vil doble seg hvert år de neste ti årene, så da er det viktig med systemer som kan håndtere vekst i volum. Vårt system er skybasert, og en morsomhet i den forbindelse er det at også internett er et produkt fra CERN. Teknologien ble utviklet på 1980-tallet av folk som, i likhet med det vi gjør nå, lette etter best mulig måter å håndtere forskningsinformasjon på.

I tillegg til å bidra med praktisk hjelp har CERN har også hjulpet Tind finansielt, og den ferske bedriften har dessuten fått støtte fra NTNU Discovery, Innovasjon Norge og forhåpentligvis snart også fra forskningsrådets FORNY-program. Dermed har bedriften en finansiering på plass som skal holde liv i den et godt stykke inn i 2015.

Saken fortsetter under annonsen

– Selskapet eies imidlertid helt og holdent av de ansatte. Kanskje blir det aktuelt med eksterne investorer senere, men vi har et sterkt fokus på å nå viktige milepæler slik at vi kan være mest mulig attraktive før en eventuell investor kommer inn sier han.

Enten-eller-bedrift

En fordel i en startfase er at Tind som IT-bedrift ikke er avhengig av store fysiske investeringer. Utgiftene er stort sett knyttet til lønn og reisevirksomhet, det siste fordi selskapet markedsfører seg mye gjennom deltakelse på internasjonale fagmesser.

– Hvor store skal dere bli?

– Dette er en virksomhet som utmerket godt kan bli global med Trondheim som utgangspunkt, og det markedet vi ser for oss vokser i alle verdensdeler. Vi har faktisk ikke solgt oss selv så mye i Norge. Vi har startet i Tyskland og Sveits og vi planlegger vårt neste fremstøt i USA. I tillegg har vi en partner som hjelper oss med å få fotfeste i Midt Østen. Jeg tror dette er et «enten-eller-prosjekt». Enten vokser vi oss store, eller så må vi vurdere å gå videre som en levebrødsbedrift. Selv må jeg jo innrømme at det ikke er det siste som motiverer meg. Jeg drives av ønsket om å skape noe som skal ruve i terrenget i årene som kommer, sier Alexander Nietzold.

Cern

  • En internasjonal organisasjon for forskning på partikkelfysikk. Navnet kommer fra fransk, «Conseil européen pour la recherche nucléaire». På norsk blir dette «Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning». Hovedkvarteret ligger i Geneve i Sveits.
  • Ble etablert i 1954 med Norge som ett av 12 stiftelsesland. I dag har CERN 21 fullverdige medlemsland.
  • Har 2500 ansatte, men medregnet studenter og folk på kortere engasjementer har ca 14.000 mennesker arbeidsoppgaver ved institusjonen i løpet av et år. Til vanlig er mellom 50 og 100 av disse norske. For tiden er 13 nordmenn fast ansatt ved senteret.
  • Budsjettet for 2014 er på omlag 1,2 milliarder sveitsiske franc, eller nær 8,5 milliarder kroner etter dagens kurs. Norges bidrag er 2,6 prosent, nær 200 millioner. kroner.  Utgangspunktet for kontingenten er landenes brutto nasjonalprodukt, men målt i kroner per innbygger er Norge CERNS største bidragsyter hvis vi skal tro Wikipedia. Nettstedet oppgir at hver nordmann betalte 38 skattekroner til driften av CERN i 2014.  

 

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes