En ener på and
Siden starten i 2003 har Gårdsand vokst fra syv til 13 produsenter, én til 33 ansatte, seks til 76 produkter og fra 2,7 til 68 millioner kroner i omsetning. I dag slaktes det 8500 dyr per uke i lokalene, som er blitt alt for trange. Derfor skal Gårdsand bygge ut for andre gang siden slakteriet åpnet i 2012.
– Dere er veldig forsiktige. Ser dere for smått på det?
– Et betimelig spørsmål. Vi har veldig fokus på egenkapital, og å ikke ha for stor gjeld. Det er vanskelig å spå om fremtiden. Som gammel bonde liker jeg å tjene pengene først, sier Aadne Søyland, daglig leder og en av eierne i Gårdsand.
Ufarliggjør and
Han blir visst aldri helt sikker på om de har lykkes. Mye av energien har gått og går fortsatt til å sikre markedsadgang og sørge for gjenkjøp. Med andre ord: Søyland er mye ute i butikk.
– Da vi startet, var vi et u-land på and. Jeg står for det vi har produsert, det er jordnært og ekte. Mener du det, må du vise det også. Når en gammel bonde kan klare å steke et andebryst, kan sikkert du også klare det, pleier jeg å si. Ufarliggjøring selger. Folk tror på det, og så prøver de selv, sier Søyland.
Ved nybrottsarbeid er dessuten timingen veldig viktig. Der har de vært heldige.
– And vil aldri bli et hverdagsprodukt, til det er det for dyrt. Det handler mer om matopplevelse til helg og fest. Vi har ikke nådd toppen. Hver dag blir produktene mer anerkjent, og flere butikker tar det inn. Så det kan bli vekst noen år til. 10 til 15 prosent vekst i året er nok ikke urealistisk, tror Aadne Søyland.
Heller trygt enn romantisk
– Aftenposten hadde nylig en artikkel om «gårdsmat», som setter fokus på gårdsprodusenter som holder til i moderne industrilokaler. Hva er din kommentar til det?
– I starten og før vi fikk eget slakteri, var vi mer et primærproduksjonsanlegg. Men vi har fortsatt full sporbarhet, og bøndene er en del av eierne. Jeg har ikke noe problem med å forsvare det. Ved å distansere videreforedling fra primærproduksjonen, unngår man masse problemer i forhold til mattrygghet. Det er viktig, sier Søyland. Som altså leder en moderne næringsmiddelbedrift i et nyanlagt industriområde.
Han får mange spørsmål om økologisk drift, og her argumenterer han også med mattrygghet.
– Vi er veldig nærme økologisk drift, men har blant annet valgt å ikke la dyra gå ute på grunn av fare for smitte fra villfugl. Det har med matsikkerhet å gjøre. Trygt -teller mer enn romantikk, sier Aadne Søyland.
Mange nyheter
Gårdsand har som mål å lansere 15 nyheter per år. De første nyhetene som kommer i år er crispy duck og røkt salatkjøtt av kylling. Så jobbes det med å videreutvikle vingeprodukter, blant annet med marinader til grillsesongen. Det kommer også nye pølsevarianter.
– Men hva som kommer nå og hva som kommer til høsten er litt vanskelig å si. Vi jobber også med nye varianter av postei. God gammeldags kyllingpostei med lever og kjøtt, uten alt mulig annet. Men det er en tung prosess å få nyhetene ut i markedet, sier Søyland.
Fra saus til ferdig middag
– Dere lanserte ferdige sauser i fjor høst. Det har gått bra. Blir det flere tilbehørsprodukter?
– Ja, jeg tror tilbehør er riktig vei å gå. Sauselinja går bedre og bedre, og det kommer nok nye typer her. Vi har utviklet en béarnaise, men den er ikke helt ferdigstilt. Og litt lenger frem ser vi kanskje ferdige middagstallerkener.
– Ferdigmat?
– Vi har investert i en kul pakkemaskin der vi kan pakke ferdig bearbeidede middags-tallerkener i skinpack. Har du først crispy duck kan du legge på litt båtstekte poteter, rødløkskompott og vår populære appelsinsaus. Vips! Det er et realistisk mål å komme med ferdige middager.
– I år?
– Nei, nei, nei! Vi må bygge ut først.