Spør juristene: Nye regler om ­midlertidig ­ansettelse

Publisert: 8. mai 2015 kl 07.00
Oppdatert: 12. mai 2015 kl 11.05

Spørsmål: Vi har noen midlertidige ansatte i vår bedrift, som vi har behov for å forlenge kontraktene til. Det vil da kun være tale om å forlenge kontraktene videre på midlertidig basis. Jeg har forstått at det vil tre i kraft nye regler om rett til fast ansettelse fra nåværende fire år, til tre år etter lovendringen. Vil disse gjelde for våre midlertidig ansatte? Noen av dem har vært ansatt i drøye to år. I så fall er det være en fare for at vi ikke har råd til å forlenge kontraktene likevel, da vi ikke har råd eller behov for flere faste ansettelser.

Svar: Det er riktig at det ved lovendring av 1. juli 2015 vil tre i kraft nye regler som bl.a. innebærer at fireårsregelen for hvor lenge midlertidig ansettelser kan pågå før de har krav på fast ansettelse, blir redusert til tre år.

For det første gjelder denne endringen kun de midlertidig ansatte som er ansatt med hjemmel i den nye regelen om generell midlertidig ansettelse, samt vikariater. Dersom det er tale om midlertidig ansettelse fordi arbeidets karakter tilsier det, vil det fremdeles være 4 årsregelen som gjelder for disse. Har arbeidstaker vært ansatt midlertidig gjennom en kombinasjon av disse grunnlagene, vil 3-årsregelen gjelde.

NHO skriver på sine sider at Arbeids og Sosial­departementet har uttalt at etter ikrafttredelsen gjelder loven fullt ut etter ordlyden ved inngåelse av nye kontrakter. Dette medfører at dersom arbeidstaker tidligere har vært ansatt sammenhengende midlertidig i mer enn tre år når vedkommende tilbys en ny avtale om vikariat, vil arbeidstaker etter departementets syn «umiddelbart ha krav på fast ansettelse etter den nye regelen.» Tidligere midlertidige arbeidsforhold som omfattes av reglene må regnes med, selv om disse er gjennomført før ikrafttredelse. På tidspunktet for inngåelse av vikariatavtalen, vil arbeidsgiver vite om de nye reglene, og dermed konsekvensen av å ansette den aktuelle arbeidstakeren i vikariatet. Dette i motsetning til avtaler som er inngått før og løper videre på ikrafttredelsestidspunktet.

Altså: Dersom det er tale om vikariater hvor kontraktene forlenges etter lovens ikrafttredelse, vil den foregående perioden de har jobbet midlertidig regnes med når det skal beregnes når arbeidstakeren har krav på fast ansettelse etter 3 år.

Dersom kontraktene forlenges nå – før lovens ikrafttredelse vil uansett ikke 3-årsreglen gjelde for disse.

(SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy)

Saken fortsetter under annonsen
 
Paid article
Yes