Tok et steg tilbake

Publisert: 30. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Siden Stig M. Bredvei etablerte Clockwork Bemanning i 2010, har selskapet gått bra. På et tidspunkt begynte den driftige gründeren å se at han brukte mer og mer tid på å administrere og mindre på det som han opplevde som gleden og inspirasjon ved arbeidet.

I fjor begynte derfor Bredvei å leke med tanken på å ansette en administrerende direktør – ett til to år frem i tid. Men så ble plutselig tidligere toppsjef for Ikea i Bergen og senere konsernsjef for bilforhandleren Auto 23 ledig på markedet. Da var det ikke mer å tenke på for Bredvei, særlig ikke siden de to allerede kjente hverandre.

– Dette er det lengste jobbintervjuet jeg har hatt, sier Jostein Hatlebrekke spøkefullt og hentyder til at han og Bredvei allerede hadde kjent hverandre i to år da han ble ansatt som konsernsjef for bemanningsselskapet i august i fjor.

Clockwork Bemanning leier ut polske fagfolk til bygningsbransjen. Hovedkontoret ligger i Bergen, men selskapet har i dag kontorer i Oslo og Stavanger, samt et rekrutteringskontor i Krakow i Polen.

Ta vare på gleden

– Min styrke er å være god på salg, markedsføring og å få inn nye kunder. Nå når vi har fått flere folk både i administrasjonen og ute, har lederrollen endret seg fra hvordan få ting til å vokse til hvordan utvikle menneskene i organisasjonen, påpeker Stig Bredvei til Ukeavisen Ledelse.

– Det var derfor helt naturlig å ansette Jostein da muligheten bød seg. Han har alltid vært en «people’s man».

Saken fortsetter under annonsen

Jostein Hatlebrekke på sin side understreker at de to kanskje har mye av de samme egenskapene, men at valget om å gi fra seg det administrative ansvaret på mange måter handler om å skape positiv energi.

For gründeren Stig har det alltid vært et spørsmål om å skape varige verdier. Han har alltid vært tro mot det som får ham til å leve, det vil si salg og marked, ifølge Hatlebrekke. Han tror at mange gründere kan være gode på å forløse babyen sin, men ikke alltid like flinke for å sørge for at den vokser opp og står på egne bein.

– Stig har egenskapene som skal til for å lede, men det hadde ikke gitt ham like mye glede, forklarer konsernsjefen.

Stig Bredvei er helt enig og understreker at det at han gleder seg til å gå på jobb betyr alt for ham. Derfor var det nærmest en lettelse å kunne gi fra seg det administrative ansvaret – selv om han også erkjenner at det var vanskelig å gi fra seg kontrollen.

– I et selskap må du sette dine egne behov til side, bemerker han.

Et rolleskifte

De to poengterer at denne gleden som Bredvei snakker om, er helt essensiell i forhold til gründerrollen. Men mange gründere opplever at de blir tvunget over i en annen rolle når bedriften går fra etablererfasen til konsolideringsfasen. Alt for mange gründere ser dette for sent, påpeker de to. Det samme gjaldt ham selv innrømmer Bredvei.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg tenkte jo på å ansette en administrativ leder et eller to år frem i tid. Men så kom Jostein rekende på en fjøl. Og det var et lykkeskudd for meg, sier han.

Hatlebrekke føler han har fått en posisjon og mulighet til å lede fra dag én. Bredvei har i så måte vært flink til å sende henvendelser videre til ham med beskjeden «dette får du ta med Jostein.» For Hatlebrekke har det også vært viktig at organisasjonen raskt aksepterte rolleskiftet.

– Stig er veldig entusiastisk og en oppmuntrende person. Det kommer mye positiv energi fra ham. Samtidig kan han ha godt av at noen utfordrer og stiller spørsmål til dette positive fremtidsbildet hans, at han tror at alt skal bli bra til slutt. Han ligger tankemessig langt foran de fleste, sier Jostein Hatlebrekke.

– Det kan oppstå et sprik mellom Stigs tanker for fremtiden og resten av organisasjonen som kommer etter.

Selv synes Stig Bredvei at det er både positivt og nyttig med et korrektiv fra sin konsernsjef. Han understreker at før ansettelsen av Hatlebrekke, kunne det være ensomt på toppen. Det å ha en sparringspartner nå, gir en helt annen vitalitet i organisasjonen. Det å ha en som kan bremse litt opplever han som verdifullt. Det gir en god dynamikk i form av push-pull mellom de to. I så måte kan Bredvei sees på som visjonæren i selskapet, mens Hatlebrekke er realisten.

– Dette handler ikke om ambisjoner, men om å klare målene vi setter oss i Clockwork Bemanning, presiserer Hatlebrekke.

– Jeg er kreativ i forhold til å se muligheter. Men det er godt å ha Jostein til å ta det ned og gjennomføre det. Jostein får implementert ideene. Jostein er på ingen måte en brems. Tvert imot er han en handlingens mann. Han sa tidlig at har vi en plan, skal han få det til, understreker Bredvei.

Saken fortsetter under annonsen

Jostein Hatlebrekke sier om seg selv at han er en tenker av natur og innrømmer samtidig at han av og til bruker for mye tid på å tenke.

– Stig har lært meg å ta raskere beslutninger, sier han. Det opplever Hatlebrekke for sin del som positivt, ikke minst fordi det gjør at han ikke sinker prosessene for mye. Etter hvert som han er blitt bedre kjent med bransjen, er det også lettere for ham å henge med.

Visjonæren

På den andre siden opplever Stig Bredvei at hans nye konsernsjef har lært ham å tenke gjennom sine ideer litt bedre. Ikke minst tenker han mer på å få med hele organisasjonen. Han har tidligere litt for ofte opplevd at han ligger milevis foran andre i bedriften og plutselig oppdaget at resten har hengt etter.

– Jeg ser også at jeg ikke må gjøre alt selv. Jeg har jo alltid trodd at jeg er den som gjør tingene best. Det å gi fra meg deler av ansvaret har frigjort nye kapasiteter og evner i meg. Jeg er blitt flinkere til å slippe andre til, fastslår Bredvei.

Han innrømmer at det å gi fra seg roret var en prosess. Han gikk mange runder med seg selv og styret før han ansatte Jostein. For som han sier, dette var ikke noe han kunne reversere i etterkant

– Det var godt å gjennomføre den prosessen.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder fremtiden forteller gründeren og konsernsjefen at Clockwork Bemanning har satt seg noen mål, og de begge opplever at selskapet nå er blitt tydeligere på at de skal klare å komme ditt – ikke bare at det er et håp.

– Kundene ser på oss som en partner som kan realisere deres behov. Vi tenker like mye på kundens behov som våre egne. Det treffer våre kunder, som ikke er vant til slike tanker i bemanningsbransjen, sier Hatlebrekke.

– Dette blir en suksessfaktor fremover. Og både for oss og våre kunder er det viktig med langsiktighet. I forhold til våre ansatte, håper vi å bli en så attraktiv arbeidsplass at medarbeidere blir værende her lenge.

En bransje i endring

Stig Bredvei peker på at bemanning i byggebransjen har endret seg. Nå er det for det første mange aktører. Dessuten var det slik før at fokuset var å pushe masse mennesker raskt. Det bergensbaserte bemanningsselskapet er mer opptatt av kvalitet og langsiktighet snarere enn korte gevinster.

– De beste resultatene ved innleie oppnås med en god forståelse av våre oppdragsgiveres behov – gjennom innsikt i deres virksomhet, tett dialog og god kommunikasjon i forkant av innleie, eller i forkant av et prosjekt, sier Hatlebrekke som legger til at Clockwork Bemanning også involverer kundene i utvelgelsesprosessen.

– Pris er ikke lenger det alt står og faller med. Vi ser at kunder er villig til å betale for håndverkere som holder høyere faglig kvalitet.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg føler at vi bygger stein på stein, og at vi er på rett vei. For egen del har tro på å bli en nasjonal aktør blitt snudd til en realistisk tro på at det skal gå. Vi gjør mye riktig og er på vei mot våre mål, avslutter Stig Bredvei i Clockwork Bemanning. 

«Jeg har jo alltid trodd at jeg er den som gjør tingene best. Det å gi fra meg deler av ansvaret har frigjort nye kapasiteter og evner i meg. Jeg er blitt flinkere til å slippe andre til.»
Stig Bredvei

Paid article
Yes