Spør juristene: Rett til å fortsette i stilling under en sak om oppsigelse

Publisert: 24. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er en arbeidstager som har 1 måneds oppsigelsestid. Nylig ble jeg sagt opp. Jeg krevde da forhandlinger med bedriften om oppsigelsen og var da assistert av en tillitsvalgt. I møtet ble vi ikke enige, og jeg tok forbehold om å reise sak vedrørende oppsigelsen og herunder fortsette i jobben mens saken ble behandlet.

Saken ble oversendt til det fagforbund hvor jeg er organisert. Der er imidlertid ikke stevning tatt ut da oppsigelsestiden løp ut i forrige måned. Da jeg møtte på jobb etter påske, fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde rett til å fortsette i stilling, siden saken ikke var reist innen utløpet av oppsigelsestiden. Har arbeidsgiver rett i dette? Jeg har forsøkt å kontakte fagforbundet, men har fortsatt ikke fått navnet på den advokaten som har saken.

Frustrert oppsagt

Svar: Arbeidsgiver kan nok ha et poeng. For å ha rett til å fortsette i jobben under et søksmål, må sak reises innen 2 frister: Den ene er innen oppsigelsestiden. Den andre fristen er innen 8 uker etter forhandlingenes avslutning. Den siste fristen er absolutt. Den første er ikke det, fordi man kan forlenge den ved å skriftlig gi uttrykk for at søksmål vil bli reist innen 8 ukers fristen. Det er ikke tilstrekkelig at et søksmål er fremholdt som en eventualitet eller at du tar forbehold om det. Det må fremholdes som et uttrykkelig standpunkt. Da er det bare denne siste fristen som gjelder. Er det ikke tatt ut stevning innen oppsigelsestiden, er du da helt avhengig av du eller noen på dine vegne har sagt skriftlig, at sak vil bli reist innen 8 ukers fristen, før oppsigelsesfristen løp ut. Sjekk dokumentene og de formuleringer som der ligger.

SBDL v/Advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes