Spør juristene: Allergireaksjoner

Publisert: 24. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er en mannlig arbeidstager i begynnelsen av 30 årene. Jeg har i hele mitt yrkesaktive liv hatt frisk helse, men jeg kan reagere allergisk mot enkelte fenomener. Et av disse er hunder.

Som nytilsatt i en jobb, hvor sjefen daglig kommer med hund på jobb, har dette vært et problem. Jeg har forsøkt å ta det opp, men blitt føyset av. Nylig ble jeg sykmeldt og har vært det i noen uker på grunn av allergireaksjon i mitt møte med hunden.

Under sykmeldingsperioden har jeg nå fått sendt et utkast til en sluttavtale, hvor arbeidsgiver vil jeg skal slutte. Det har vært en trivelig jobb i et trivelig miljø, men altså også med allergiutløsende møte med hunden. Hva gjør jeg?

Sykmeldt og fortvilet arbeidstager

Svar: Arbeidsgiver har ansvaret for at arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig. Dette er fastslått i arbeidsmiljøloven. Arbeidstagere kan altså kreve at arbeidsmiljøet holdes fri for allergi-fremmende forhold. Det må også gjelde i forhold til helseplager som din. Så fremt dette ikke er en arbeidsplass, hvor hund er en nødvendighet i selve arbeidet, for eksempel i en kennel eller en hundetjenesteavdeling i forsvar eller politi, vil forholdet neppe gi oppsigelsesgrunn. Samtidig kan det være temmelig ufruktbart å insistere på å være i et arbeidsmiljø, hvor hunden kanskje må påregnes å være et daglig innslag.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med arbeidsrettskyndig advokat og få assistanse i de diskusjonene som må komme.

SBDL v/Advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes