Mer realfag – godt for Norge
Når jeg skriver disse linjene, er det klart at 11 prosent flere enn i fjor søker seg til realfag. Det er svært gledelig både for Norge og for norsk industri. For det betyr rett ut sagt at rekrutteringen er sikret; vi kan fortsette å produsere varer og tjenester som det globale markedet etterspør.
Norsk Industri har helt siden etableringen i 2006 understreket den sterke sammenhengen mellom teknologi og industri. Teknologiutvikling får vi blant annet igjennom gode og næringsrettede forskningsprogrammer. Så blir det opp til industrien å omsette denne teknologien til industrielle produkter.
Unngå forvitring
Virkeligheten er ofte kompleks, men hold fast ved dette: Uten en sterk norsk eksportindustri vil velferden – slik vi kjenner den i dag – forvitre. Det vi i Norge mest av alt har å stole på for å kunne videreutvikle dette samfunnet vårt, er ikke Oljefondet, men arbeidskraften.
Flere ingeniørtjenester kan selvsagt også kjøpes ute. Vi ser at f eks indiske ingeniører står sterkt og benyttes av flere, også norske selskaper. Denne globaliseringen av etterspurt kompetanse, har pågått lenge. Norge er ikke upåvirket. Men vi trenger egne ressurser også på dette området, om fremtiden skal bli slik vi ønsker å utvikle den.
«Is i magen»
Det er noen færre som søker seg til ingeniørfagene i år enn i fjor. Størst er nedgangen i antall søkere til oljerelaterte ingeniørfag. Kanskje ikke så rart, etter alle nyhetene om nedbemanning.
Jeg vil anbefale «is i magen». Olje og gass skal vi leve av også i fremtiden. En student som nå søker seg til ingeniørstudiet, vil først være i jobb i 2018. Og da kan bildet se helt annerledes ut. Tenk bare på hvilken boom vi opplevde for bare få år tilbake, innenfor nettopp denne sektoren.
Tirsdag 5. mai – på det som er industriens «Holmenkolldag» – kårer vi Norges smarteste industribedrift. I fjor var det Borregaard i Sarpsborg som vant konkurransen, som Norsk Industri arrangerer sammen med Siemens.
Sterke finalister
Årets finalister er Glava i Stjørdal, Hexagon Regasco på Raufoss og Kleven i Ulsteinvik. Ulike bransjer, forskjellige produkter, men de har altså det til felles at en høyst kompetent jury er kommet til at de alle tre har mye å lære vekk til andre industribedrifter.
Norsk Industri vil gjerne vise at det går an å konkurrere i et globalt marked, samtidig som man produserer i Norge. Samtlige tre finalister er eksempler på dette.
På Industrikonferansen 5. mai får vi vite hvem vinneren er. Da får industriens kvinner og menn også anledning til å diskutere politikk, rammebetingelser og forutsetninger med norsk politikks to fremste: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.