Spør juristene: Oppsigelsestid

Publisert: 17. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 16. april 2015 kl 14.10

Spørsmål: Jeg er en ansatt som er fylt 62 år. Nylig ble jeg sagt opp. Jeg har vært i virksomheten i litt over 9 år. Da jeg fikk oppsigelsen, står det at jeg har en oppsigelsestid på 3 måneder. Det er riktig at det er det som står i arbeidsavtalen min. Nå har jeg hørt at alderen gjør at jeg har krav på en lenger oppsigelsestid. Er det riktig?

62-årig arbeidstager

Svar: Nei – ikke i ditt tilfelle. Grunnen til dette er at den lengre oppsigelsestiden som ansatte som har fylt 50, 55 elle 60 år har krav på forutsetter at man har minst 10 år i bedriften bak seg. Har bedriften vært utsatt for oppkjøp/er innfusjonert i noe annet, kan også forutgående oppsigelsestid i den tidligere virksomheten telles med, hvis det er en sammenheng mellom eierskapet i disse virksomhetene. Men før man når 10 års ansettelsestid, har man bare krav på en oppsigelsestid på 1 måned som minimum,2 måneder etter 5 ansettelsesår og 3 måneder etter 10 ansettelsesår. Har man fylt 50 år etter disse 10 årene, er oppsigelsestiden 4 måneder, etter 55 år 5 måneder og etter fylte 60 år 6 måneder. I ditt tilfelle blir det da dessverre slik at man går tilbake til det som er avtale i arbeidsavtalen – nemlig 3 måneder.
Var det ikke sagt noe i avtalen, ville du utelukkende ha krav på det minimum loven gitt deg, og det ville vært 2 måneder etter en ansettelsestid mellom5 og 10 år.

SBDL v/Advokat Arvid R. Ødegård

 
Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes