Spør juristene: Lønnskrav
Spørsmål: Jeg er arbeidsgiver i et selskap som overtar et fergesamband før sommeren, da vi for et år siden vant en anbudsprosess om å drive dette sambandet. Det nåværende selskapet ser ut til å ha svært dårlig likviditet, og de ligger etter med ulike krav mot seg, herunder lønnsutbetalinger. Vi har nå fått krav mot oss fra arbeidstakere som både er og har vært ansatt i det nåværende selskapet som driver fergesambandet. Disse hevder at det foreligger en virksomhetsoverdragelse og at de således har juridisk belegg for å rette lønnskrav mot oss. Kan dette være riktig? At selv tidligere ansatte – altså de som ikke er ansatt på det nåværende tidspunktet – skal kunne kreve lønn fra oss? Vi har ikke engang overtatt fergene til det tidligere selskapet, men stiller med helt nye ferger. Dette virker svært urimelig.
Fortvilet arbeidsgiver
Svar: Svaret er noe usikkert. Det høres ut som om tilfelle faller inn under yrkestransportlovas regler om virksomhetsoverdragelse. At dere ikke har overtatt fergene er da ikke avgjørende, så lenge dere har overtatt driften av sambandet. Det avgjørende i dette tilfelle er imidlertid på hvilket tidspunkt man etter loven anses å være omfattet av yrkestransportlovas regler om virksomhetsoverdragelse.
I anbudsprosesser må det som regel påregnes endringer i tilsettingsforholdene ettersom det vil kunne gå tid mellom utlysning og oppstart. Av forarbeidene til loven følger det at det er overdragelsestidspunktet som er det avgjørende. Med dette menes tidspunktet for oppstart av driften av tjenesten som har vært konkurranseutsatt. Av dette følger det at det først og fremst er arbeidstakere som er ansatt hos tidligere leverandør på overtakelsestidspunktet som vil kunne rette lønnskrav mot dere. Tidligere ansatte som var ansatt på tidspunktet da dere vant anbudsprosessen, vil etter dette ikke kunne kreve dere for lønn.
SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy, advokatfullmektig