Kjenner seg igjen i funnene

Publisert: 17. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 17. april 2015 kl 09.14

William Brochs-Haukedal, professor ved Institutt for strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole, kjenner ikke detaljene i studien fra Arnulf, Martinsen og kollegene, men kjenner seg igjen i flere av de konklusjonene Arnulf beskriver i intervjuet her i Ukeavisen Ledelse. 

Les det nevnte intervjuet med Arnulf her: - Ledelsesforskningen har havnet i en blindgate 

Brochs-Haukedal viser til at spørreskjemaforskning er en grei metode for å skaffe seg en oversikt over utbredelsen av ett eller annet fenomen, det være seg meninger, holdninger, prioriteringer, ressursbruk, synspunkter etc. De kan også brukes for å få frem konkret informasjon som bransje, organisasjonstyper, kjønn, alder, utdanning, størrelse etc.

– Men hvis hensikten er å generere ny kunnskap og finne årsakssammenhenger, finnes det langt bedre metoder, sier NHH-professoren, som viser til at dette ikke er nye tanker. Ifølge ham jobber de fleste forskere innenfor ledelsesfeltet allerede ut fra den typen tankegang.

Fremtidig forskningsbehov

– Er det etter ditt syn for mye eller for lite spørreskjemaforskning innenfor ledelsesforskningen?

– Jeg synes det er for få omfattende kartleggingsstudier av ledelse, men for mange studier som pretenderer å avsløre årsakssammenhenger som utelukkende benytter spørreskjemaer. Der tror jeg at vi og BI-forskerne er enige.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvilken retning mener du at ledelsesforsk­ningen bør ha fremover?

– Jeg mener vi trenger flere kartleggingsstudier av typen «hva skjer der ute med hensyn til ledelsespraksis». Det vil si studier som sier noe om hva som virker og ikke virker økonomisk og innovasjonsmessig. Her kan spørreskjemaer fungere helt utmerket. Det beste vil da være om man kan kombinere spørreskjema med objektive resultatdata fra for eksempel regnskaper. Jeg mener også at vi trenger flere dybdestudier i form av case- og intervjustudier for å avsløre sammenhenger som senere kan testes i eksperimenter eller kvasieksperimenter, det vil si metoder handler om å finne måter å kontrollere for feilkilder på når laboratorieeksperimenter ikke er mulig. 

Paid article
Yes