– Har for høye forventninger til ledere
Jan Ketil Arnulf og Kai Rune Larsen har gjort en studie der de sammenligner det språklige innholdet i henholdsvis ledelse og heltedyrkelse. Underveis i studien ble bortimot 800 personer bedt om å liste opp egenskaper de tillegger folk de ser på som helter. Her er noen av svarene de ga:
- Helten spiller en avgjørende rolle i en krise.
- Helten vet på forhånd hvordan ting kommer til å bli
- Helten har dyp innsikt
- Helten hjelper andre mennesker
– Det litt forunderlige med disse svarene om heltemot, er at de ligner veldig på beskrivelser det er vanlig å høre når det snakkes om ledelse, sier Jan Ketil Arnulf.
Skyhøye forventninger til sjefen
Arnulf og Larsen har ved hjelp av tekstalgoritmer sammenlignet helte-svarene med beskrivelser av ledelse hentet fra spørreskjemaet Multifactor Leadership Questionaire (MLQ) - et spørreskjema som har til hensikt å måle ledelse ved å inspirere, oppmuntre og vise omsorg for andre (transformasjonsledelse). Funnene de gjør viser at meningsinnholdet i begrepene karismatisk ledelse og heltemot i stor grad overlapper hverandre.
– Måten vi bruker språket på, viser at det er lett å forvente en helt spesiell og heltemodig adferd av ledere. Dette ser vi særlig hos yngre mennesker uten ledererfaring. For ledere er denne typen forventninger og helteidealer vanskelige å leve opp til. De faller lett igjennom, sier Arnulf.
Ledere mer realistiske
Forventningene til hvilke mirakler ledere skal kunne få til, er riktignok noe lavere hos folk som selv har ledererfaring. De vet at lederhverdagen gjerne arter seg ganske annerledes enn det heltebeskrivelsene bærer bud om.
– Ledelse er ikke særlig heroisk. I virkeligheten er det mye slit over lang tid og mange detaljer som må passes på. Realiteten stemmer ikke overens med de forventningene folk har.