Spør juristene: Permittering

Publisert: 10. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 9. april 2015 kl 16.25

Spørsmål: Vi har permittert en arbeidstaker hos oss like før påske. I den forbindelse lurer vi på om arbeidsgiverperioden ved permitteringer gjelder når det er «røde dager». Blir arbeidsgiverperioden forlenget tilsvarende antall røde dager, betaler man for de røde dagene, eller avkortes arbeidsgiverperioden med de røde dagene?

HR Manager 

Svar: Svaret er ja, arbeidsgiverperioden gjelder for de røde dagene dersom arbeidsgiver vanligvis betaler lønn for disse dagene.

De økonomiske konsekvensene av permitteringer er regulert i permitteringslønnsloven. I følge permitteringslønnsloven har arbeidstaker krav på lønn fra arbeidsgiver de første 20 dagene etter at permitteringen er iverksatt.

Beregningsgrunnlaget er det antall timer arbeidstakeren ville ha arbeidet per dag, dersom vedkommende i sin stilling arbeidet samme antall timer hver dag. For å avgjøre hva som er arbeidstakerens «arbeidsdag» må den ansattes stillingsprosent, gjennomsnittlige antall arbeidstimer og arbeidsdager per uke i 100 % stilling, bringes på det rene.

Dette vil som utgangspunkt måtte tilsvare de dagene arbeidstaker faktisk skulle vært i arbeid. Lørdag og søndag telles bare med hvis de normalt er arbeidstakerens arbeidsdager. Helligdager/høytidsdager telles med (også hvis de faller på lørdag og søndag), uavhengig av om arbeidstaker skulle arbeidet en dagen, hvis arbeidsgiver vanligvis betaler lønn for disse dagene.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy, advokatfullmektig 

Saken fortsetter under annonsen
 
Paid article
Yes