Spør juristene: Ny arbeidsmiljølov

Publisert: 10. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 9. april 2015 kl 16.23

Spørsmål: Vi er en virksomhet som har behov for en midlertidig ansatt for å kunne ferdigstille et prosjekt vi har på vegne av en klient. Vi opplever at lovens adgang til å ansette midlertidig er svært uklar, da det ikke er lett for arbeidsgiver å skulle vite hva som ligger i «når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten» jf. nåværende aml. § 14-9 (1) bokstav a.

Vi lurer på om det derfor lønner seg å være på den «sikre siden» og heller vente til ny arbeidsmiljølov trer i kraft og vi kan benytte den nye «generelle adgangen» til å ansette midlertidig uten vilkår.

Leder

Svar: Etter vår mening: Nei. Ut fra det du skriver høres det ut som du også etter dagens regelverk har anledning til å ansette midlertidig uten å opptre rettstridig.

Selv om det nå vil tre i kraft en ny hjemmel om midlertidig ansettelse, gjelder ikke denne – slik som ofte fremstilt – helt uten begrensninger. Dessuten vil en «ulempe» for arbeidsgiver ved midlertidig ansettelser på den generelle hjemmelen kunne være at disse ansettelsene vil gi krav på fast ansettelse etter tre år. Ansetter du midlertidig på grunnlag av dagens bestemmelse i aml. § 14-9 (1) bokstav a «når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten» vil arbeidstaker ikke ha krav på fast ansettelse før etter fire år.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy, advokatfullmektig

 
Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes