Uproff rekruttering: Mye dårlig håndverk

Publisert: 27. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 26. mars 2015 kl 14.30

Det er forstemmende at så mange av kandidatene hevder de ikke får de tilbakemeldinger de forventer, sier Melleby. Han mener det er innlysende at det er mye dårlig håndverk der ute.

– De fleste konsulenter og HR-folk opptrer samvittighetsfullt, men vi er ikke fremmed for at mange jobbsøkere og søkskandidater blir behandlet dårlig; holdt i uvitenhet, med unnvikende svar og tilbakemeldinger, med vilkårlig bruk og svak eller ingen sikring av persondata, misbruk, feiltolking av testresultater og lignende. For å bedre kvaliteten, er god ledelse, etiske regler, opplæring, trening, systemer for tilbakemelding, og kvalitetssikring avgjørende, sier han til Ukeavisen Ledelse

Må være til å stole på

Ifølge Melleby må rådgivere og utvelgere oppleves som troverdige dersom de skal ha livets rett.

– Vi må oppleves som relevante rådgivere og sparringspartnere – både for klienter og kandidater. Det er et minstekrav at vi står for det vi sier, og at vi faktisk leverer det vi har avtalt. Her hører vi dessverre fortsatt at mange brukere av ekstern bistand har svært variert erfaring, påpeker han.

ISCO Group-sjefen mener at sertifiseringsordninger kan være et tveegget sverd.

– Det er et gode at dette på ett plan sørger for at konsulenter opparbeider seg metodeforståelse og et kritisk syn på testbruk. En slik ordning gir imidlertid ingen garanti for at utvelgeren gjør en god jobb. Kvalitet handler om så mye mer; evne til å sette seg ordentlig inn i klientens behov, være etisk reflektert i alle klient og kandidatforhold eller ikke å ta noen snarveier, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen

Pålitelige tester

Når det gjelder bruk tester må disse være ­pålitelige og gyldige, i betydningen relevante for den rammen de inngår i.

– Evne og ferdighetstester har god validitet i forhold til jobbsuksess. Under ellers like forhold vil kandidater som skårer høy på gma-tester antyde evner til læring, problemløsning, og for så vidt også omstillings- og tilpasningsevner, utdyper han.

En utfordring for lederutvelgelsesbransjen i Norge har vært at den er preget av lav entrykost. Å være lederutvelger er heller ingen beskyttet tittel.

– Litt enkelt fortalt har det historisk vært lett å komme seg inn i bransjen med et stort nettverk, god retorikk, og god intuisjon. En følge av dette er at bransjen står for til dels store variasjoner i kvalitet på leveransen, sier han.  

Selv om underskelsen avdekker kritikkverdige forhold, mener Melleby at det ser lysere ut i fremtiden.

– Heldigvis opplever vi at kravene fra klient og kandidat gradvis blir større. Vi opplever langt større etterspørsel etter kvalitet og hvilken merverdi vi som lederutvelgere faktisk kan gi våre klienter. Vi har en genuin tro på kritisk analyse, god metode og hardt arbeid som resept for å kunne gi råd og motsigelse i arbeidet med å identifisere, attrahere og få på plass kritisk kompetanse og velfungerende lederteam, avslutter han. 

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende -direktør i ISCO Group, Ole Petter Melleby.

 
Paid article
Yes