Spør juristene: Delvis streik

Publisert: 27. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Hvis bare en del av arbeidsstokken er tatt ut i streik, hva da med resten? Hvilke lønns- og arbeidsvilkår gjelder for de som ikke er tatt ut i streik?

Vitebegjærlig ansatt

Svar: Partene i arbeidslivet har ulike oppfatninger om overenskomsten fortsatt gjelder når plassene er sagt opp, men kun deler av arbeidsstokken er tatt ut i streik. Den gjenværende arbeidsstokk forutsetter jo å arbeide. Men det er uklart om overenskomsten og de arbeidsvilkår som der er fastsatt fortsatt gjelder. Overenskomsten er jo sagt opp og partene er nå i arbeidskamp. 

Det er helt klart at NHO er av den oppfatning at overenskomsten ikke gjelder og heller ikke har noen ettervirkninger. Samtidig er det kjent at også NHO har anbefalt medlemmene at man praktiserer overenskomsten så lenge man har arbeidstagere som fortsatt er i arbeid. LO og NHO hadde dette oppe som uenighet ved tariffoppgjøret i 2007. Der ble det inngått en protokoll, hvor uenigheten ble markert. Her tok LO forbehold om å bringe inn spørsmålet til Arbeidsretten til avgjørelse. De valgte imidlertid ikke å gjøre det, så spørsmålet er fremdeles uavklart. Samtidig kan denne nølingen antagelig sees på som en indikasjon at LO er meget usikre på sitt standpunkt. I hvert fall har man ikke tatt risikoen på et søksmål.

Fikk man beskjed om at man var i avtaletomt rom, ville jo faktisk arbeidsgivers styringsrett kunne bli utslagsgivende, og det handlingsrommet ønsker antagelig LO å unngå at arbeidsgiverne får.

SBDL v/Advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes