Spør juristene: Ruset arbeidstaker

Publisert: 20. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er HR-ansvarlig i en bankvirksomhet, og har ansvaret for en avdeling på ca. 20 ansatte. Det siste halvåret har jeg flere ganger fått mistanke om at en av mine ansatte kommer ruset på jobb. Det lukter alkohol av vedkommende, hun gjør jobben sin dårligere, og hun unnviker felles lunch og andre samtaler i større grad enn tidligere. Burde jeg konfrontere henne med dette, og eventuelt få henne til å ta en rusmiddeltest? Dette må da være saklig grunn for oppsigelse?

Fortvilet HR-sjef

Svar: Ja og nei. Dersom din ansatte lukter alkohol og ikke utfører jobben sin skikkelig, er dette noe du kan ta opp med vedkommende i en medarbeidersamtale. Du kan imidlertid ikke overtale henne til å ta en rusmiddeltest. Dette er en kontrolltiltak av typen medisinsk undersøkelse og omfattes dermed av arbeidsmiljølovens § 9-4. Slike medisinske undersøkelser kan kun innhentes når det følger av lov eller forskrift, eller dersom stillingen innebærer en særlig risiko eller er nødvendig av hensyn til liv og helse. I tillegg til dette må det foretas en vurdering av tiltakets saklighet og proporsjonalitet, jf. arbeidsmiljølovens § 1-9 (1).

Dersom arbeidstakeren – selv om ingen av disse vilkårene er omfattet – samtykker til å ta en rusmiddeltest, er dette likevel ikke lov å gjennomføre. Til og med dersom arbeidstakeren selv insisterer på å skulle ta en slik test for å avkrefte mistanke, er det ikke lov. De grunner som fremgår av arbeidsmiljøloven § 9-4 er uttømmende angitt.

Dersom du skulle få bekreftet at vedkommende er ruset på jobb, vil du likevel måtte foreta en vurdering av hvorvidt dette er saklig grunn for oppsigelse. Dette avhenger selvsagt av omstendighetene. Sannsynligvis vil dette være saklig grunn for oppsigelse etter loven. I vurderingen vektlegges om arbeidstaker er gitt advarsel og har hatt mulighet til å rette seg etter denne. Husk at arbeidsgiver har bevisbyrden for at grunnlaget for oppsigelsen har skjedd.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

 
Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes