Spør juristene: Overtid og pause

Publisert: 20. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Vi er to renholdere som arbeider for et firma og rengjør ulike forretningslokaler. Vi jobber normalt 8,5 timers vakter og noen ganger mer enn dette. Inn i dette har vi betalt lunchpause på en halv time. Det vi likevel reagerer på, er at det ved beregning av antall overtidstimer trekkes fra den halvtimen vi har hatt lunch. Er dette lovlig?

Hilsen to renholdere 

Svar: Svaret beror på om lunchpausen din kan regnes som «arbeidstid» i lovens forstand. Regnes pausen som arbeidstid, skal det inngå i beregning av overtidsbetalingen. Dette foreligger dersom dere står til arbeidsgivers disposisjon jf. arbeidsmiljøloven § 10-1 (1). Det er to vilkår for at pausen kan regnes som arbeidstid:

For det første regnes en pause som arbeidstid dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen. Dette beror på en tolking av arbeidsavtalen.

For det andre regnes en pause som arbeidstid dersom arbeidsstedet ikke har et tilfredsstillende pauserom. Det finnes eksempler på at Arbeidstilsynet har pålagt arbeidsgiver å betale arbeidstakerne for lunchpausen tre år tilbake i tid (etter dette vil kravet være foreldet).

Dersom disse vilkårene ikke foreligger, vil lunchpausen måtte inngå i overtidsberegningen. Dette gjelder uavhengig av om dere har betalt lunch.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes