Glad for ny arbeidsmiljølov – men vi er ikke i mål
Diskusjonen om endringer i arbeidsmiljøloven har stått på agendaen hos Virke i flere år. Nå har vi fått viktige gjennomslag for utvidelse av adgangen til midlertidig stillinger og mer fleksibel arbeidstidsregler som gjør det enklere å beholde og skape nye arbeidsplasser.
Verktøy for å møte variasjon
Store deler av arbeidslivet opplever at behovet for arbeidskraft varierer gjennom året. Eksempler er butikkmedarbeideren som gir råd om årets julegaver og hotellmedarbeideren som tar imot påskeglade nordmenn.
Bedrifter rundt om i landet må sikre en bemanning som møter de ulike behovene gjennom året. Dersom variasjonene i behovet for arbeidskraft blir for store, kan løsningen ofte bli deltidsstillinger og overtidsarbeid for å komme i mål. Virke mener at vi trenger et bedre verktøy enn dagens lov, som gir bedre muligheter for å møte slike svingninger på en god måte.
De borgerlige partiene utvider muligheten for at arbeidsgiver og ansatt kan bli enige om at den ansatte jobber litt ekstra i noen perioder, mot tilsvarende fri i andre perioder. Med den nye regelen kan ansatte jobbe opp mot 50 timer i én enkelt arbeidsuke, dersom de ekstra timene avspaseres slik at den gjennomsnittlige arbeidstiden over 8 uker ikke overstiger 48 timer, og snittet for en arbeidsuke i løpet av et år er 40 timer.
Det finnes allerede en rekke eksempler på at slike ordninger der ansatte får jobbe mer i travle perioder, mot tilsvarende fri i lavsesongen har flere positive ringvirkninger. I et samarbeid med Handel & Kontor har Virke testet vi ulike grep for å redusere deltidsarbeid i varehandelen.
Hos Plantasjen erfarte vi at gjennomsnittsberegning bidro både til å øke stillingsprosentene og forutsigbarheten for de ansatte, og reduserte utgiftene for arbeidsgiver. Når grensene for daglig og ukentlig arbeidstid ved gjennomsnittsberegning utvides, kan flere ledere tilby kontrakter som baserer seg på den gjennomsnittlige aktiviteten, ikke det laveste aktivitetsnivået.
Sats på nye ideer!
En annen seier for norsk arbeidsliv er at adgangen til midlertidige ansettelser utvides. Det gjør det enklere for norske virksomheter å satse på nye ideer, nye markeder og nye mennesker. I en tid der vi står overfor store omstillingsbehov er det godt å vite at ledere kan være trygge på at de har regelverket på sin side når de skal ta nye sjanser. For små og mellomstore virksomheter kan disse endringene gjøre at oppfattet risiko ved å gjøre en ny ansettelse er mindre. Det kan være avgjørende for om de tester om en ny idé, som i sin tur kan gi vekst – og ennå flere arbeidsplasser.
Noen er redde for at midlertidige ansettelser vil bli den nye hovedregelen i norsk arbeidsliv. Da har de ikke lest endringsforslagene godt nok. Det nye regelverket vil inneholde begrensninger i form av både kvoter og karantene tid, som sikrer at hovedregelen om fast ansettelse består.
Et steg i rett retning
Til tross for at det gjøres viktige endringer i regelverket i denne runden, er vi ikke helt i mål. Regjeringen gikk selv høyt ut og snakket om større endringer enn det regjeringen og støttepartiene har blitt enige om. Det gjør at mine forventninger ikke helt er innfridd. Etter hete debatter og forhandlinger er det for eksempel flere elementer som tidligere ble skissert på arbeidstidsområdet som er fjernet. Men det er heldigvis muligheter for nye diskusjoner når regjeringens arbeidstidsutvalg skal presentere sine forslag til endringer for at vi kan bruke arbeidskraften vår ennå bedre i fremtiden. Det betyr at Virke fortsetter arbeidet med å sikre et arbeidsliv for fremtidens bedrifter.
Vibeke H. Madsen
Adm. dir. i Hovedorganisasjonen Virke
v.madsen@virke.no