Spør juristene: Mobbing på jobben

Publisert: 6. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 14.45

Spørsmål: Jeg er en daglig leder i en kommunal virksomhet som har mottatt en bekymringsmelding fra advokaten til en av de som jobber her. Meldingen går ut på at vedkommende arbeidstaker føler seg mobbet, og advokaten krever derfor at vi «setter i verk tiltak» for å bedre denne situasjonen.

Jeg har vært klar over at arbeidsmiljøet her ikke har vært det beste – det har oppstått flere konflikter det siste året mellom arbeidstakerne. At det har gått så langt som å dreie seg om mobbing var derimot nytt for meg. Ut fra den informasjonen jeg har fått kan jeg heller ikke si meg enig at det er tale om mobbing. Arbeidstakeren viser til stilltiende «utfrysning» og lignende. Hva skal til for at det kan sies å foreligge mobbing? Hvilke tiltak er jeg som daglig leder forpliktet til å sette i verk når arbeidstakeren krever dette?

Oppgitt daglig leder 

Svar: Et problem i slike saker er at den subjektive oppfattelsen av hva som foregår kan være en ulik fra person til person. Uttalelser og handlinger kan oppfattes som en morsomhet hos en person, og samtidig oppfattes som krenkende hos en annen. Mennesker har en ulik terskel for hva som er greit og ikke greit.

Hva som omfattes av begrepet mobbing er da heller ikke definert i loven. Enkelte ord og handlinger er imidlertid de fleste enige om at anses som mobbing. Du nevner utfrysning. Dette kan i aller høyeste grad anses som mobbing – og særlig dersom denne er gjentagende.

Som arbeidsgiver er du pliktig å sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø så godt det lar seg gjøre. Det finnes eksempler i rettspraksis hvor mobbing har vært grunnlag for erstatningskrav mot arbeidsgiver. Jeg vil anbefale at du innkaller de aktuelle arbeidstakerne til møte slik at det blir opprettet en dialog rundt dette. Ut fra dette kan du kartlegge hvilke problemer det er tale om, og hvilke tiltak som kan være egnet til å få bukt med problemet. Her som ellers, vil det være hensiktsmessig å dokumentere møtet og tiltakene.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

Saken fortsetter under annonsen
 
Paid article
Yes