Spør juristene: Høye lønnsutbetalinger

Publisert: 6. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 14.48

Spørsmål: Jeg er leder for HR-avdelingen i en virksomhet som går gjennom økonomisk tøffe tider. Vi ønsker på ingen måte å gjennomføre nedskjæringer som i stor grad vil gå utover arbeidstakerne i virksomheten. De jobber imidlertid mye overtid, hvilket medfører store lønnsutbetalinger. Det har blitt foreslått å pålegge arbeidstakerne avspasering i stedet for overtidsbetaling. Er dette en lovlig mulighet for å redusere virksomhetens kostnader? Og kan vi eventuelt pålegge dette nå – etter opptjeningsmåneden?

HR leder

Svar: Ja og nei. Loven gir en adgang til å avtale at overtidstimer helt eller delvis kan tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt. En slik avtale om avspasering kan inngås både før og etter opptjeningen. Avtalen må inngås skriftlig.

Det er imidlertid ikke adgang til å avtale at også overtidstillegget på minst 40 % avspaseres – dette må utbetales. En adgang til å avtale at overtidstillegget kan avspaseres, ville medføre en økt bruk av overtid, som lovgiver ikke har ansett ønskelig.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

 
Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes