Spør juristene: Flere arbeidsoppgaver

Publisert: 6. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 14.42

Spørsmål: Vi har en arbeidstaker som primært jobber med IT. I forbindelse med en flytteprosess har vi i en begrenset periode behov for diverse vaktmestertjenester, som han har sagt seg villig til å utføre. Vi ønsker å skrive kontrakt på dette, men da slik at vi kan si opp kontrakten om vaktmestertjenestene når behovet for disse opphører. Har vi mulighet til dette?

Bedriftsleder i IT-bedrift

Svar: Svaret er antagelig ja. Selv om utgangspunktet er at ansettelser skal være fast, gir arbeidsmiljøloven i visse tilfeller adgang til å ansette midlertidig. Et slikt tilfelle hvor dette tillates er der «arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten». Hvorvidt dette vilkåret er oppfylt beror på en skjønnsmessig helhetsvurdering. Et absolutt vilkår ved slike ansettelser er at behovet for arbeidskraft er tidsbegrenset.

Når dere har et tidsbegrenset behov for å få utført vaktmestertjenester, er det ikke noe i veien for å avtale dette med IT-arbeideren. Dette vil være en type arbeidsavtale som typisk vil falle inn under lovens adgang til midlertidige ansettelser. Dersom arbeidstakeren utfører vaktmestertjenester i et år eller mer, har han imidlertid krav på å få skriftlig varsel om opphør av arbeidet senest en måned før fratredelsestidspunktet.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

 

 

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes