Når ledelse blir til administrasjon

Publisert: 6. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 16.17

Det konstaterer svenske magasinet Chef, som har gjennomført en undersøkelse der 963 ledere svarer på hvordan administrasjon preger hverdagen deres.

29 prosent av de spurte svarer at de bruker over halvparten av arbeidstiden sin på administrasjon. 18 prosent svarer at de bruker mellom 40 og 50 prosent av tiden sin på å administrere. Over 70 prosent svarer at de hver måned eller oftere gjør administrative oppgaver som de egentlig mener at noen andre burde gjøre.

Mellomledere mest utsatt

Ifølge Anders Forssell, foreleser i foretaksøkonomi ved Uppsala universitet og en av forfatterne bak boken Administrasjonssamhället, er mellomledere ekstra utsatt.

Forsell sier i et intervju i februarutgaven til Chef at dette er ledere som går på mange møter og blir ekstremt styrt av hendelser det ikke er mulig å planlegge. Resultatet er at dagene blir stykket opp i småbiter. 

3 mentortips

Noen punkter til ettertanke om mentorskap.

Mentorskap, en læresituasjon der en erfaren læremester følger opp en elev over tid, er mye brukt i lederutvikling. Nettstedet Inc.com har i en artikkel om mentoring samlet noen utsagn til ettertanke om hva som kjennetegner godt mentorskap. Dette er tre av dem: 

  • Husk at uhemmet skryt ikke nødvendigvis inngår i samtalene

Noen elever sier de ønsker en mentor, mens det de egentlig ønsker er positiv oppmerksomhet og ikke den typen konstruktiv feedback som fører til personlig og profesjonell vekst.

  • Elevene må tåle de tilbakemeldingen de får, også når de er sårende

En god mentor kan si ting som oppleves som sårende når det er til beste for eleven. For at denne typen tilbakemeldinger skal bli konstruktive, må mentoren legge dem frem på en god måte. Eleven må på sin side være klar for å ta også slike tilbakemeldinger.

  • Aktiv lytting og empati bygger relasjoner

Det er dette som får forholdet mellom mentoren og eleven til å fungere.

 

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes